Yapılan araştırmalar, düzenli olarak acı kırmızı biber tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha uzun yaşadığını ortaya koydu. ABD’nin Vermont Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bu kişilerin uzun yaşama oranını yüzde 13 olarak tespit etti.
ABD’de, 23 yaşından büyük 16 bin kişi ile yapılan çalışma, acı kırmızı biber tüketmenin faydalarını gösterdi. Bu çalışmaya göre biber tüketen kişilerde ölüm oranı 21,6 olarak saptanırken, tüketmeyenlerde bu oran 33,6 olarak saptanmış. Acı biberin aynı zamanda, kalp hastalıkları ve felç riskini de düşürdüğünü görüldü.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, acı ajanlarını tanıyan kapsaisin reseptörlerinin aktif hale gelmesinin; obeziteye karşı koruyan ve kan akışını düzenleyen hücresel mekanizmayı uyararak, kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskinin azalmasına neden olduğunu ortaya koydu. Acı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin nedeniyle bu biberlerin diğer faydaları şöyle: Mide ve bağırsak florasını zararlı bakterilere karşı koruyor ayrıca biberin A, B ve C vitaminleri açısından önemli bir kaynak haline gelmesini sağlıyor.