Takvimler henüz sonbaharı gösterse de soğuk ve yağışlı günler beraberinde kış hastalıklarını da getiriyor. Bu dönemde özellikle gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, bronşit ve zatürreye çok dikkat etmek gerekiyor.
Kış aylarında artış gösteren hastalıklarla mücadele etmek için hastalanmadan gerekli tedbirleri almanın önemi daha da artmış bulunmakta.
ANTİOKSİDAN VE PROBİYOTİK TÜKETİN
Kış mevsiminde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ve korunması gerektiği “Bunun için öncelikle dengeli beslenme, kaliteli uyku, düzenli egzersiz, temiz hava ve stresten uzak bir yaşam ile bağışıklık sistemi kuvvetlendirilebilmektedir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için özellikle antioksidan ve probiyotik tüketimi önemlidir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermek, vitamin ve mineralleri doğal ve doğru kaynaklardan almak gerekmektedir. Takviye amaçlı aşırı dozda ve kontrolsüz kullanılan vitaminler ise başka hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir”
FAZLA D VİTAMİNİ HALSİZLİK, C VİTAMİNİ İSHAL YAPIYOR
Özellikle yağda eriyen vitaminlerin ( A,D,E ve K vitamini) ihtiyaçtan fazla kullanıldığında ciddi sonuçlar doğurabilir “Çünkü bu vitaminler vücutta depo edilmez.”
“Özellikle D vitamininin yüksek doz kullanılması toksisiteye sebep olup vücutta kalsiyum yükselmesine, şiddetli halsizlikten böbrek taşı oluşumuna çok su içme ve çok idrara çıkma gibi şikayetlere neden olurken, A vitamini kontrolsüz kullanımı özellikle gebelerde doğumsal anomalilere sebep olmaktadır. E ve K vitamini yüksek doz kullanımı ise pıhtılaşma sorunlarına yol açmaktadır. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların bu vitaminleri tüketirken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. C vitamini ise yine antioksidan vitaminlerden olup kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için en çok kullandığımız vitamin olmasına rağmen aşırı tüketiminde böbrek taşı oluşumuna ve ishale sebep olabilmektedir.