Kalbimizin sert sert ve hızlı hızlı artması, kimi zaman vuruş atlaması ya da ritim bozukluğu yaşaması kalp çarpıntısı olarak tabir edilen bir sorundur. Kalp çarpıntısı nedenleri, sebepleri hakkında sizleri bilgilendirdiğimiz makalemizde, merak edilen kalp çarpıntısı nasıl geçer sorusuna da yanıt verdik.
Kalp çarpıntısı sık yaşanan bir sorun değilse, korkmaya gerek yok. Ancak sürekli devam eden çarpıntılar mevzu bahis olduğunda mutlaka sorun ciddiye alınmalıdır. Yaşamsal organlarımız arasında en önemlisi olan kalp, kesinlikle ihmale gelmez.
İhmal edilen kalp öldürür!
Kalpte yaşanan sorunlar çok ciddi olabiliyor. Birçok kişi yaşadığı sorunları göz ardı edip, doktora gitmiyor, sağlık kontrolünden geçmiyor ve “bana bişey olmaz” deyip kendince iyi olmaya çalışıyor. Fakat kalp söz konusu olduğunda ihmalin sonucun ölümcül olabilir.
Kalp çarpıntısı nedenleri
Kalp çarpıntısı yazımızın başında da dediğimiz gibi, uzun süredir ve belirli aralıklarla devam ediyorsa ciddi bir kalp hastalığını işaret ediyor olabilir. Mutlaka bir doktora maueyen olmalı ve altta yatan sebebi araştırmalısınız. Ancak ara ara söz konusu olan çarpıntılar basit nedenlere dayanır.
- Egzersiz
- Çay, kahve, kola veya enerji içeceği aşırı tüketimi
- Ateşlenme
- Bir takım ilaçlar
- Stres, üzüntü, aşırı heyecan gibi duygular
- Tiroid bezi hastalıkları
- Damar hastalıkları
İşte tüm bunlar kalp çarpıntısı nedenleri başına gelmektedir.
Dinlenme halinde kalp çarpıntısı
Eğer bir sorun yaşıyorsanız bunun nedeni ise büyük olasılıkla ektotip kalp atışıdır. Kalp bir vuruş atlamış gibi hissedilir çünkü vaktinden evvel gerçekleşen bir vuruşu telafi etmek için bir duraklama yaşanır. Ektopik atışlar genellikle sigara içtikten veya kafein ya da alkol kullandıktan sonra meydana gelir.
Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?
- Öncelikle kalp çarpıntısının altında yatan nedenler araştırılır. Sebep anlaşıldığı zaman, nedene yönelik tedaviler uygulanır.
- Kalp çarpıntısı vücudun oksijensiz ve besinsiz kalmasından da kaynaklanır. Bu durumun önüne geçmek ve kalp çarpıntısının tedavi edilmesi için aerobik egzersiz programları uygulanabilir.
- Folat, magnezyum, B6 ve B12 vitaminleri vitamin eksikliklerinin giderilmesi de kalp çarpıntısı tedavi yollarındandır.
- Aşırı kilolardan kurtulma
- Kafein ve kola gibi adrenalin yükselten içeceklerden uzak durma
- Sağlıklı beslenme
- Alkolden uzak durma tavsiye edilir.