Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Akasma, Aufrechte Waldrebe, Clemalis recta

Akasma, Aufrechte Waldrebe, Clemalis recta

AKASMA

Çok Yıllık
0,5-1,5 m
5-7 Aylar
Otu
Zehirli

Akasma, Aufrechte Waldrebe, Clemalis recta
Fil bahri
Fil bahr
Fukara otu
Peçek

Familyası: Düğün çiçeğigillerden, HahnenfuBgewâchse, Ranunculaceae
Drugları: Akasma otu; Clemati herba
Akasma otundan tentür ve natürel ilaç yapılır. Zehirli olması nedeni ile çayı içilmez.
Giriş: Düğün çiçeğigillerin alt grubuna ait olan Clematisgillere dahil olup bizi ilgilendiren iki önemli türü vardır. Akasma; Clematis recta ve Adi Akasma; Clematis vitalba olarak bilinen bu iki türdür. Latince “recta” dikine yükselen, “clematis” kelimesi klema’dan türemiş olup sarmaşık anlamına gelir. Akasmayı 13.yy.da Salernitan Okul doktoru Platearius kansere karşı kullanmış ve günümüzde New York Metropolitan Hastane­sinde baldır ülserine (ulcus cruris) karşı kullanılmıştır. Vatanı Avrupa’nın Güneydoğusu, Türkiye, Horasan ve Türkistan olup günümüzde birçok ülkede kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Akasma genellikle ovalar­da, güneşli yörelerde, göl, gölet veya ırmak kenarlarında yabani olarak da yetişir.
Botanik: Akasma 50-150cm boyunda çok yıllık bir bitki olup dikine yükselir. Yaprakları kanat şeklinde olup 5-9yapraktan meydana gelir. Yaprakları geniş mızrak şeklinde, karşılıklı, kısa saplı, üst yüzeyi mavimsi yeşil, alt yüzeyi tüylü ve kenarları bütündür. Çiçekleri bitkinin üst dallarında demet gibi topluca bir arada bulunur. Taç yaprakları dil şeklinde, 4-5adet beyaz renkli, ortada sarımsı beyaz renkli döllenme tozlukları bulunur. Meyveleri çok küçük lacivertimsi siyah çekirdek şeklinde ve etrafında takma saç gibi bir düzine beyaz tüyleri vardır ve olgunlaşınca rüzgârlı havada but tüyler vasıtası ile uzaklara uçabilir.
Yetiştirilmesi: Vatanı Türkiye olan bitki Türkiye’nin hemen her yöre­sinde rahatlıkla yetişir.
Hasat zamanı: Mayıs’tan Temmuz’a kadar yaprak, çiçek ve taze sürgünleri toplanır ve taze olarak tentür veya natürel ilaç yapımında kullanılır. Bitkiyi dikkatle ve eldivenle toplamak gerekir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca 1 – 2 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar.

Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Kullanılması: Homeopati’de Akasma tentür başta; hayaların şiş­mesi ve iltihaplanması (testis iltihabı=Orşit), haya üstü bezsinin şişmesi ve iltihaplanması, haya kordonlarının ağrıması, prostat iltihap­lan­ması, idrar kordonu iltihaplanması, baldır ülseri ve derideki kaşıntılı kabar­cıklara karşı kullanılır. Ayrıca kasık bezlerinin şişmesi ve sertleş­mesi, boyun, koltukaltı, lenf bezlerinin şişmesi ve de sertleşmesi, gut hastalığı, bel ağrıları, aşırı idrar yapmaya çıkma (Pollaküri) ve kan dolaşımı anor­malliklerine karşı kullanılır.
Çayı: Zehirli olması nedeni ile çayı içilmez.
Homeopati’de: Akasma çiçek açmaya başladığı andan itibaren çiçek, tomurcuk, yaprak ve taze sürgünlerinde 20gr bir şişeye konur ve üzerine %70’lik 80ml Alkol ilave edilir. şişe güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve arada bir çalkalanır. 4-6hafta sonra süzülerek Homeopati’de <<Clematis>>ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5defa 10-15damla alınır.
Hastalığın belirtileri (semptom):
1) Vücudun her yerinde nevraljili romatizmalı ağrılar
2) Bel soğukluğu nedeni ile idrar yapmada zorlanma
3) Hayaların, lenf bezelerinin şişmesi diğer bezelerin sertleşmesi
4) Deride sulu ve yanan kabarcıklar
5) İyileşmeyen ülserler
6) Salgıların azalması ile rahatsızlıklar artar
7) Nevraljili, romatizmalı ağrılar terleyince iyileşir
8) Deride kaşıntılı, yakıcı kabarcıklar özellikle yüz, el ve baş ve de ensede
9) İdrar yolları ağrılı ve batıcı
10) Haya kordonlarının nevraljisi (haya kordonlarındaki sinirsel ağrılar)
11) Cinsel birleşmeden horlanma ve baş ağrısı
12) Cinsel birleşme sırasında penisin ağrıması
13) Ensede sulu, kaşıntılı, kabarcıklı yara
Bu gibi hallerde Akasma tentürü gerekir.
Yan tesirleri: Akasma taze iken oldukça zehirlidir. Bu nedenle toplarken uzmanların toplaması ve de eldivenle toplanması gerekir.

ADİ ASMA
Sarmaşık
10-30 m
5-7 Aylar
Ho
Otu
Zehirli

B) Adi asma, Gemeine Waldrebe, Clematis vitalba L.
Filbahar
Familyası: Düğün çiçeğigillerden, HahnenfuBgewâchse, Ranunculaceae
Drugları: Adi asma otu; Clematis vitalba herba
Adi asma otu (yaprak, çiçek ve sürgünler) tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.
Botanik: Orta batı ve Doğu Avrupa ile Asya’nın Güneybatısında yaba­ni olarak görülür. Türkiye’nin Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesin­de yabani olarak yetişir. Bu Adi asma öncekinden farklı olarak tırmanıcı bir bitki olup boyu 30m’yi bulur ve çevresindeki ağaçlara sarılır. Yaprakları kanat yaprak olup her kanat 3,5-7 yapraktan meydana gelir. Yaprağı yumurta veya kalp şeklinde, uca doğru sivri, kenarları bütün, üst kısmı koyu yeşil renk ve tüylüdür. Çiçekleri demet şeklinde, topluca bir arada, her çiçek 4 adet beyaz oval, taç yaprak ve ortada beyaz döllenme tozluğu vardır. Tohumları cevizcik şeklinde oldukça küçük, uzun tüylü ve tohumları olgunlaşınca rüzgarla birlikte uçarak çevreye yayılır.
Hasat zamanı: Çiçek açmaya başladığı andan itibaren yaprak, sürgün ve çiçeklerinden tentür ve natürel ilaç yapılır.
Birleşimi:
a) Adi asma otunun birleşimindeki Protoanemonin, Anemonin ve Kafuranemonin kurutulunca bozularak değişir.
b) Ayrıca Canlosaponin, Trimetilemin, Uçucu yağ ve Karoten içerir. Adi asma otu da Akasma gibi tesir eder, kullanılır ve yan tesiri de aynı olmakla birlikte biraz daha az etkilidir.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.