Adaçayı, karaciğer hastalıklarına, mide bulantısına, astıma, öksürüğe karşı gelen bir şifalı bitkiler içerisinde yer alır. Bununla birlikte kanı temizler ve yüksek tansiyonu düşürür. Adaçayı, dişotu veya meryemiye diye de adlandırılır.
Birçok hastalığa iyi gelen ‘’altın ot’’ olarak da isim verilen adaçayı, bitkisel tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Adaçayı bilhassa Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Anadolu bölgesinde doksana yakın çeşitli türleri mevcuttur. Dünya üzerinde ise Balkanlar’da ve Orta Avrupa’da yer alır. Reçineli bileşikler, östrojen maddesi, tanenler, linalool ve eterli uçucu özellikli yağlar içerir. Adaçayının çiçekleri yaz ayında açmaya başlar ve menekşeye benzemektedir. Adaçayı, genellikle haziran ve temmuz aylarında toplanmaya başlanır, gölgeli ve hava alan yerlerde kurutulma işlemi yapılır. Bu bitkinin çiçekleri açmadan önce, öğle sıcağına doğru toplandığı vakit, daha iyi olacaktır.
Adaçayı faydaları
- Kuvvet ve uyarıcı etkisi vardır.
- Uyku düzenini sağlar.
- Virüslerin, mikropların ve virgül mantarların oluşmasını engellemektedir.
- Hastalıktan sonra kullanılmaya başlandığı vakit, vücuda güç verir.
- Mide bulantısını engeller.
- Sindirimi düzenler.
- Karaciğer hastalıklarına karşı iyi gelir.
- Diş eti ve bademcik iltihaplarını engeller.
- Göğsü yumuşatır.
- Nezle hastalığına karşı şifa verir.
- Cineol maddesi içerdiği için, öksürüğü keser.
- Kanı temizler.
- Astımdaki sorunları engeller.
- Gece terlemelerini minimuma indirmeye yarar.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Menopoz sorunlarını azaltmaya yarar.
- İltihap kurutmaya yarar.
Adaçayı özellikleri içerisinde yer alan antiseptik özelliği sayesinde adaçayı yağı, yaranın iyileşmesi için, yara üzerine tatbik edilir. Bu yağ, günde bir fincan suya, üç damla damlatılarak içilir. Adet düzensizliğine, bronşite ve astıma karşı tedavi edici bir özelliği vardır. Adaçayını iki dakikadan uzun bir süre kaynatmanız sonucunda, bu çay yararlı olmaktan çıkabilir ve zararlı bir maddeye dönüşebilir. 1 tatlı kaşığı dolusu adaçayı yaprağı, bir su bardağı dolusu kaynar suda haşlama işlemi yapılır. Üstü kapalı bir şekilde on dakika demlenme işleminden sonra süzülme işlemi gerçekleştirilir. Oluşturulan bu çaydan günlük olarak iki veya üç bardak içilir. Erkeklerin bolca tüketmesi kesinlikle tavsiye edilmez.