Abdestbozan otu, bilhassa rutubetli alanlarda yetişen, beyaz çiçekli, yabani bir bitkidir. Kökleri akıcı olan abdestbozan otu, yetmiş santimetreye kadar boylanabilir. Gülgiller familyasındadır. Pimpinella saxisfrage ve poterium spinosum diye de adlandırılır. Kökü acıdır.
Abdestbozan otunun çiçek açma zamanı Mart ve Nisan ayıdır. Meyvelerinin olgunlaşması ise sonbahar mevsimidir. Abdestbozan otundan siyah ve yeşil boya elde edilmektedir. Türkiye’de Akdeniz ve Ege bölgelerinde orman içi alanlarda ve üç yüz metre yüksekliğe kadar olan yerlerde yetişmektedir. Abdestbozanotunun içerisinde yağ ve saponin yer almaktadır. Bu bitkinin taze yaprakları salatalarda kullanılmaktadır. Sinir otu bitkisiyle abdestbozan otunun birbirine karışması iltihabın durmasına neden olur. Bu bitki ‘’ doğal aspirin ‘’ olarak da isimlendirilir. Çünkü bu bitkinin, ateş düşürücü ve ağrı kesici etkileri vardır. Bu da abdestbozan otu özellikleri içerisinde en iyisidir. Abdestbozan otunun kökü güneşte kurutularak öğütülme işlemine tabi tutulur. Bir bardak suya, bir yemek kaşığı kadar abdestbozan otundan konularak, on saat beklemenin ardından süzülerek içilir. Bunu yaptıktan sonra, günde iki bardak içmek faydalı olacaktır.
Abdestbozan otu faydaları
- Bedene kuvvet verir.
- Balgamı sökmede etkilidir.
- Öksürüğe karşı iyidir.
- Ateş düşürmeyi sağlar.
- Baş ağrısını dindirir.
- Boğmaca hastalığına karşı bitkisel tedavi görmek isteyenler için şifa kaynağı görevi yapar.
- Bademciklerde meydana gelen şişlikleri indirir.
- Burun kanamalarını durdurmaya yarar.
- Meydana gelen çıbanların olgunlaşmasına hız kazandırır.
- Göğüste meydana gelen ağrıları da dindirmeye yarar.
- Mide yanmasını önler.
- Bağırsakta meydana gelen gazları giderir.
- İdrar rahatsızlıklarına iyi gelir.
Halk arasında bu bitki ‘’ geven ‘’ adıyla da anılmaktadır. Şifalı bitkiler içerisinde yer alan ve ilginç bir ismi olan bu bitki, tıp tedavisinde kullanılmaktadır.