Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nden Prof. Dr. Sami Özgül, kış aylarıyla birlikte hava kirliliğinin kalp riskini arttırdığını söyledi.
Prof. Dr. Sami Özgül, özellikle kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtlarla karşılaşılması, düşük kaliteli linyitin aşırı tüketimi ile motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları, sanayi tesislerinin kuruluşunda yanlış yer seçimi, bazı fabrika bacalarının filtresinin olmaması ile yüksek kükürtlü yakıtların kullanılmasının, hava kirliliğinin ana nedenleri olarak kabul edildiğini belirtti.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte şehrin havasının kirlenmesinin insanları sağlık yönünden olumsuz etkilediğini belirten Özgül, yaşanan hava kirliliği nedeniyle insanlarda kalp riskinin arttığını söyledi.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanların ömrünün, hava kirliliğinin olmadığı bölgeler de yaşayanlara göre 1-2 yıl daha kısa olduğu belirlendiğini anlatan Özgül, dünyada ve Türkiye’de hava kirliliği insan için kalp riskinin oluşumunu harekete geçiren unsur olduğunu ve bu konuda yapılan, tüm bilimsel araştırma verilerinden çıkan sonuçlara göre dış ortam hava kirliliğinin özellikle kalp hastaları ve akciğer kanserine yol açtığı ve mesane kanseri riskini de arttırdığını aktardı.
Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile kalp ve damar hastalıklarının da temiz bölgelere oranla daha sık görüldüğüne işaret eden Özgül, şöyle devam etti:
“İlimizde 40 yaş üstü olan insanların yaklaşık yarısında ısınma ve pişirme amacı ile kullanılan kömürün dumanına maruz kalınmasının önemli bir hastalık nedeni olduğu anlaşılmıştır. Hava kirliliği astım ve KOAH semptomlarında kötüleşmeye, solunum şikayetlerinde acil başvurularının artışına yol açar. Yapılan çalışmalarda, hava kirliliğinin özellikle yaşlılar, kalp ve akciğer hastalarında ölüm riskini artırdığı, damarlarda pıhtılaşma eğilimini yükselttiği, emboli, inme, kalp krizi ve kanser riskini de fazlalaştırdığı tespit edilmiştir.”