Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Acı biber, Cayennen pfetter, Capsicum frutescens

Acı biber, Cayennen pfetter, Capsicum frutescens

ACI BİBER

Acı biber Cayennen pfetter Capsicum frutescens
Şilis Syn: Capcicum annum L.
Chillies var. frutescens
Cili biber
Tabasko
Cin biberi
Tıbbi biber
Afrika biberi
Antalya biberi
Familyası: Patlıcangillerden Nachtschatengewâchse Solanaceae
Drugları: Acı biber meyvesi Capsici fructus acer veya
Capsici fructescentis fructus

Acı biberin meyvesi ilaç tentür baharat yapımında ve sebze olarak ye¬mek için veya yemeklere veya salatalara katmak için kullanılır.

Giriş: Patlıcangiller ailesinin bir alt grubu olan Capsicumgillere bibergiller) dahil takriben 30 tür ve bunlardan üretilen 30 kırmızı biber alt türü mevcuttur. Bizi tıbbi biber; Capsicum frutescens ve Kırmızıbiber; Capsicum annumum ilgilendirmektedir. Acı biberle Kırmızıbiber birbirleriyle aşılanarak çok çeşitli türler üretilmiştir. Eskiden yemek ve salataya katılan ve sindirim bozukluklarında ve de üşütmeye karşı kullanıl¬mıştır. Son 10 yıldır yapılan araştırmalarda Acı biber ekstrasından elde edilen merhemlerin ağrıları dindirici özelliğe sahip olduğu ve yan tesirinin de önemsiz (kızarıklık yanma gibi geçici) olması nedeni ile tercih edilir olmuştur. Vatanı Güney Amerika olan biber İspanyollar tarafından Avrupa’ya getirilmiş ve bitki kısa sürede tropik ve subtropik ülkelerde çok yaygın olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Sadece Hindistan’da yılda 250.000 ton Acı biber üretilmektedir.

Botanik: Acı biber 30-100cm boyunda çok yıllık yarı odunsu dikine yükselen bir bitkidir. Yaprakları ovalimsi mızrak şeklinde 1,5-3cm uzunluğunda 1-2cm eninde ve koyu yeşil renktedir. Çiçekleri 6 adet taç yaprağa sahip bu yapraklar oval beyaz renkli ve 5-10mm büyüklüğünde ortada küçük döllenme tozlukları ve bir göbeği vardır. Meyveleri 1-3cm uzunluğunda 0,8-2,5cm eninde uca doğru sivri veya küt oval veya koni şeklinde önce yeşil ve olgunlaşınca kırmızı bir şekil alır. Acı biberle Kırmızıbiberi birbirinden ayıran en önemli fark acı biberin meyveleri 1-3cm büyüklüğünde koni şeklinde ve yukarı doğru dik olarak durur. Kırmı-zıbiberin meyveleri 3-7cm büyüklüğünde sivrice ve genellikle dalda iken aşağı doğru sarkıktır. Acı biber kırmızı portakal rengi veya esmerde olabilir.
Yetiştirilmesi: Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde hemen her lokantada her masada küçük bir tabakta mutlaka birkaç tane Acı biber bulunur. Bu yörede iyi tanınan acı biber yaygın olarak ta yetiştirilir. Bu biber diğerlerinden farklı olarak kışın da yetiştirilebilir. Çok acı olmasını istemiyorsanız tohumları yirmi dört saat bir miktar suda bekletildikten sonra ekilirse acılığı azalır. Kışın soğuk olan bölgelerde bitki süs bitkisi olarak evlerde yetiştirilebilir.

Hasat Zamanı: Sonbaharda olgunlaşan meyveleri toplandıktan sonra güneşte kurutulur ve de öğütülerek toz haline getirilir.

Birleşimi: Acı biberin birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz.

a) Capsaicinoidler (acı maddeler) % 0,3-1 arasında olup bununda Capsaicin (Vanillylamid-(E)-8-Metil-6-nonenasit)% 60-80 Dihidrocapsaicin (Vanillylamid-8-Metil nonenasit) % 10-30 Nordihidrocapsaicin(Vanillyamid-7-Metiloktanasit) % 1-8 Homodihidrocapsaicin I. Homodihidrocapsaicin II. Caprylasitvanillyamid (Vanillyamidcaprylasit) ve Nonylasit Vanillyamid içerir.

b) Karotinoitler (Carotinoitler) yüzde 0,3-0,8 arasında olup önemlileri; Capsanthin Capsorubin Capsolutein α- ve B- Carotin (Provitamin A) Zeaxanthin ve Violaxanthin

c) Ayrıca Flavonitler C-Vitamini Sabit yağlar Uçucu yağlar ve Vitaminler içerir.

Araştırmalar: Son 10 yıldır Acı biber ekstresinden elde edilen merhemli çeşitli hastalıkların neden olduğu ağrılara karşı 6000 klinik araştırması yapıldığını Zürich Üniversitesi doğal tedavi fakülte kliniğinden Prof. Dr.Reinhard Saller tespit etmiştir. Bu ağrılar genellikle romatizmalı artrit (eklem iltihaplanması), osteoartrit (kemik erimesi ve iltihaplanması sonucu ağrılar), Post-Zoster-Nevralji (zona hastalığı sonrası sinirsel ağrılar), diyabetik polinevropati (şeker hatalıklarındaki sinirsel ağrılar), mastektomi (memenin ameliyatla alınması) ağrıları ve amputasyon ağılarına (kol bacak veya parmakların kesildikten sonra sinirsel ağrıların devamı) karşı birçok deney yapılmış ve etkili olduğu tespit edilmiştir. İşte bunlardan birkaçı;

1) Romatizmalı artrit ve osteoartrit nevraljisi olan toplam 314 hasta üzerinde beş ayrı klinikte Acı biber ekstresinden elde edilen merhemle tedavi denemesi yapılmış ve hasaların %50-60 oranında iyileştikleri görülmüştür. (ZP.2.01.91 ZP.6.97.332) 

2) Post herpestik nevralji (uçuk sonrası sinirsel ağrı) ve post-zoster-nevralji (zona hastalığı sonrası sinirsel ağrı) rahatsızlığı olan toplam 319 hasta üzerinde 8 klinikte Acı biber merhemi ile tedavi denemesi yapılmış ve hastaların iyileştiği görülmüştür. (ZP.2.01.91 ZP.6.967.332)

3) Diyabetik polinevropati (şeker hastalarında görülen sinirsel ağrılar) rahatsızlığı olan 355 hasta üzerinde altı klinikte tedavi denemesi yapılmış ve hastalarda büyük oranda iyileşme görülmüştür. (ZP.02.01.91 ZP.6.97.332) 

4) Avustralyalı John Prescott yaptığı araştırmalarda Acı biberin birle-şimindeki Capsaicinin mutluluk hormonu Endorfini artırdığını ve böylece ağrıların azalıp sevincin çoğaldığını tespit etmişlerdir. (NH.11.98.668) 

5) Japonların yaptığı bir araştırmada Acı biberin aynı Aspirin gibi etki ettiğini yani kanı incelerek beyin kanaması Kalp enfarktüsü ve damar sertliğini (arterskleroz) önlediğini tespit etmişlerdir. (NH.9.59.454) 

6) Acı biber üzerine yapılanları okuduktan (Mart 1996) sonra kendi üzerimde denemek için biber sosu yemeye başladım ve hemen belimde yanma hissettim ve kas ağrılarım 2 hafta sonra geçti. 

7) Mide ve onikiparmak bağırsak ülseri olan tanıdığıma bir İtalyan iş arkadaşım Acı biber sosu yemesini tavsiye etmiş. O da buna uyarak 3-4 Acı biber sosu yemiş ve rahatsızlıkları geçmiş 

8) Ayaklarda ve başta soğuktan üşüme hasıl olursa Acı biber bunu iyileştirir. Fakat kalıcı çözüm Çörek’tedir. 

9) Güneydoğu Asyalılarda (Vietnam Tayland Filipin Çin) pek şişman insanlara rastlamadım çünkü bu insanlar her gün düzenli Acı biber kullandıkları ve bu nedenle zayıf olduklarını ve de kilo alamadıklarını tespit ettim.
Tesir şekli: Ağrıları dindirici kanı inceltici kan dolaşımını artırıcı mide salgınsı artırıcı bağırsakları hareketlendirici ve iltihapları önleyici özelliklere sahiptir.

Kullanılması: 

a) Araştırmalara göre bazı hastalıkların sebep olduğu ağrılara karşı etkili olduğu bu nedenle bu rahatsızlıklara karşı kullanılır. Bu rahatsız¬lıkların başında diyabetik nevropatı (şeker hastalarındaki sinirsel rahatsızlık), amputasyon ağrıları (ameliyat sonrası fantom ağrıları), postherpetik nevralji (uçuk sonucu sinirsel ağrılar), romatizmalı artrit (romatizmalı eklem iltihaplanması nedeniyle sinirsel ağrılar) ve nevraljiye karşı kullanılır. Mutluluk hormonu Endorfin salgısını arttıra¬rak kişiye neşe sevinç ve mutluluk verir.

b) Komisyon E nin 01.02.1990 tarihli ve 22a nolu Monografi bildirisinde Acı biber merheminin başta omuz, boyun, kol, bel, sırt ve kalça kaslarındaki ağrı ve sertliklere karşı kullanılabileceği beyan edilmiştir. 

c) Homeopati’de başta nevralji, orta kulak iltihaplanması, göğüs iltihap-lanması, ağız içi iltihaplanması, gastrit, enterit (bağırsak ilti¬hap¬lan-ması), basur, husye erimesi, iktidarsızlık, kas ve eklem romatizması, uçuk (herpes), idrar yolları iltihaplanması gibi rahat¬sızlıklara karşı kullanılır. 

d) Halk arasında; mide ve bağırsak iltihap ve de ülserleri (yaraları), üşütme, bağırsakları üşütme, boğaz, orta kulak, eklem iltihapları, halsizlik, iştahsızlık, iktidarsızlık, damar sertliği, romatizma, yağlan¬ma, sivilce, akne ve basura karşı kullanılır. 
Açıklama: Acı biber merhemi derideki ağrı ve ısı reseptörlerin uyar¬makta ve böylece burada kan dolaşımı artarak rahatsızlık veren mad¬deler o bölgeden taşınır ve ağrılar azalarak zamanla rahatsızlık yok olur. Güneydoğu Asyalıların neden güler yüzlü neşeli ve mutlu olduklarını çok merak ederdim. Japonların yaptığı araştırmalardan da bunun nedenini anladım. Çünkü Acı biber mutluluk hormonunun salgısını artırır.

Çayı: Çok acı olması nedeni ile üşütme, mide üşütmesi, bağırsakları üşütme gibi hallerde 0,5gr Acı biber tozundan demliğe konur ve üzerine 200-300ml kaynar su ilave edilir ve 5-10dk bekletildikten sonra içilir. 

Salata: Salata çorba ve sulu yemeklere çok az miktarda Acı biber ka-tılırsa insanın iştahını açar. Hazmını kolaylaştırır. Hindistan’da Acı biber, karabiber ve sarımsaktan yakı yapılır. Almanya’da da ABC-yakısı; Altın çiçek ve Acı biber karışımı ile yapılır. Yine Hindistan’da Acı biber, Kitre ile şekerler, pastiller veya bonbonlar yapılır. Macaristan, Hindistan ve Güneydoğuda Acı biber cinsel gücü arttırıcı ilaç gibi görülür ve kullanılır. 

Homeopati’de: Kurutulmuş ve öğütülmüş Acı biber tozundan 10gr bir şişeye konur ve üzerine 90ml %70’lik Alkol ilave edilerek 4-6hafta bekletildikten sonra süzülerek Homeopati’de <<Capcicum frutescens>> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5defa 10-15damla 4-6hafta süre ile alınır. Homeopati’de genellikle Kırmızıbiber (Capcicum annuum) kullanılır. Aynı şekilde Acı biber sirkesi de hazırla¬nabilir. 

Yan tesirleri: Acı biberi tarife uygun kullanıldığında yan tesiri yoktur fakat aşırı miktarda alınırsa mideye zarar verir. Halk arasında biber yendiğinde basuru azdıracağı kanaati hâkimdir. Acı biberde bu böyle değildir. Yani Acı biber basuru iyileştirir azdırmaz. Bu görüş diğer biberler için geçerlidir.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.