Ağız kokusu (Halıtosıs), ağızın içerisinde bakterilerin oluşması ve bu bakterilerin, hoş olmayan bir kokuya neden olması olarak tanımlanabilir. Sistemik ve patolojik hastalıklarla da ağız kokusu oluşabilir. Belirtileri, özellikle böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığının bazı aşamaları, mide, solunum yollarını ilgilendiren hastalıklar, reflü, akciğer iltihabı, sindirim sistemi kanalındaki iltihabı hastalıklar, kronik faranjit ve sigara kullanımı gibi durumlarda ağız kokusu söz konusudur. Ağızın kuru kalması, diş eti ve diş hastalıkları, dil üzerinde paslı plaklar oluşması, sigara kullanımı sonucunda, diş taşı oluşumu da ağız kokusunun diğer sebeplerindendir. Az su içmek, ağız kuruluğuna neden olur. Çok su içmek, ağız kokusuyla baş etmekte güçlü bir silahtır. Böylece, dilinizin kurumasını engeller, tükürük salgısını da artırmış olursunuz. Çay, kahve tüketimi de ağız mukozasının nemlenmesini engelleyerek ağız kokusunu meydana getirir. Diyet yapan insanların karbonhidrattan fakir beslenmesi de, ağız kokusuna yol açar. Midede helicobakter pylori varsa, buna bağlı olarak gastrit ve reflü şikayetleri gözlemlenecektir. Bu şikayetlerde ağız kokusu yaratıyor. Bu problem tedavi edilmedikçe de ağız kokusu ortadan kalkmayacaktır.
Ağız kokusunun nedeninin, diş problemlerinden mi yoksa, patolojik nedenlerle mi olduğunu anlamak için, hekim kontrollerinin tam anlamıyla yapılması gerekmektedir. Bir diş hekimine giderek, gerekli diş muayenesi sağlanmalıdır. Diş hekiminin kontrolüne göre, diğer hekim kontrollerinin de gerçekleştirilerek, bu problemden köklü bir şekilde kurtulmak gereklidir. Tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz. Diş hekimi kontrolünde, diş eti hastalıkları ya da çürük dişler, diş taşları, apseler, iltihaplar tedavi edilmelidir. Ağız hijyenine dikkat edilmeli, dişlerin düzenli fırçalanması, dil temizliğine özen gösterilmesi gereklidir. Dilin üzerinde oluşan bakterileri temizlenmelidir. Tükürük salgısını hareketlendirmek için bol su içilmelidir. Diş ipi kullanarak, diş aralarında kalan bakteriler ve diş taşı oluşumu engellenmelidir. Ağız kokusunu gidermenin başka yolları ise; sakız, karanfil ve tarçın çiğnemektir. Sakız, karanfil ve tarçın, ağız kokusuyla baş etmekte oldukça yardımcı olacaktır. Yatmadan önce, dişlerin dip ipiyle temizlendikten sonra fırçalanması, gargara yapılması da işe yarayacaktır. Kalsiyumdan zengin beslenmek, özellikle bol yoğurt ve kefir tüketmek, hem midedeki helicobakter pylori bakterisinin çoğalmasını önleyecek, hem de ağız kokusuna çare olacaktır.