Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Ağız kokusundan basit önlemlerle kurtulabilirsiniz

Ağız kokusundan basit önlemlerle kurtulabilirsiniz

3f1092ba6c.jpeg

Ağız kokusu, kişinin özel ve sosyal hayatındakiler için her zaman sorun, ancak özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayıp da toplu taşıma araçlarını kullananlar açısından daha da önemli bir rahatsızlık kaynağı. Çünkü toplu taşıma araçlarında birçok insan yüz yüze ve yakın temasta bulunmak zorunda kalıyor, bu da kişisel bakıma daha fazla önem verilmesini zorunlu hale getiriyor.

Ağız kokusunun bazı önlemlerle engellenebileceğine vurgu yapan Diş Hekimi A. Doğan Bircan, ağız kokusunun fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayrıldığını söyledi. Gece sindirim sistemi çalışmaya devam ettiği için oluşan gazların ağızda nefesle beraber kokuya sebep olduğunu dile getiren Bircan, “Aynı şekilde yediğimiz yiyeceklerden veya içtiğimiz içeceklerden alınan kötü koku da nefesle beraber ortaya çıkıyor. Buna tedaviye yönelik bir hamlede bulunmuyoruz. Patolojik ağız kokusunu oluşturan sebepler arasında yüzde 15 oranında genel sistemik problemler oluşur. Böbrek yetmezliği, şeker hastalığının bazı evreleri, karaciğer yetmezliği ağızda koku olarak cevap verebiliyor” dedi.

KOKUNUN KAYNAĞI ARAŞTIRILMALI

Ağız boşluğundan kaynaklanan kokulara değinen Bircan, 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrolünün ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Diş ve diş eti muayenesi ile koku oluşumunun engellenebileceğini aktaran Bircan, “Geçmişte yapılan dolgular, diş kaplamalar, köprüler ve ya protezler ağız kokusuna sebebiyle verebiliyor. Biz öncelikle bu değerlendirmeyle tedaviye başlıyoruz. Ağzımızdaki diş etlerinin tedavisi ve mevcut dişlerle beraber yine restorasyonu olan dişlerin tedavisi olduktan sonra eğer ağızdaki kokuda geriye dönüş yoksa problemi sistemik olarak değerlendirip uzman doktor arkadaşlara yönlendirmekteyiz” diye konuştu.

Ağız kokusu, özellikle toplu taşıma araçlarında daha önemli bir sorun haline geliyor.

Yaz aylarında sosyal hayattı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birisinin koku ve ağız kokusu olduğunu kaydeden Bircan, doktora gidilmeden de bireysel önlemlerle ağız kokusunun önüne geçilebileceğini belirtti.

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN

Dİş Hekimi Bircan’ın ağız kokusunu önlemek için tavsiyeleri ise şöyle: “Çok fazla sıvı tüketmeliyiz. Özellikle bol su tüketmeliyiz. Yemekten sonra diş fırçaladığımız gibi mümkünse yatmadan önce diş ipi kullanmalıyız. Diş fırçasının ulaşamadığı iki diş arasındaki bakteri tutumunu ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Dil yüzeyi ve arka bölgesinin fırçalanması da ağız kokusunu miminize edilmesi için doğru bir yöntem olacaktır. Şeker içermeyen sakızlar çiğnemeliyiz. Tarçınlı ürünler tüketmeliyiz.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.