Ahududu, gülgiller familyasından olan yaz ve sonbaharda tatlı ve kırmızı renkli meyve sağlayan bitkidir. Frambuaz olarak da isimlendirilen ahududu ormanların açık alanlarında yahut da daha önce yangın ve ağaç kesimi yapılan yerlerde yetişir.
Arılar için besin kaynağı olan ahududu çiçeği, nemli iklime sahip olan her yerde yetişebilir ve kesilmediği sürece kendiliğinden üreyebilir. Özellikle ahududu yaprakları, taze veya kurutulmuş bir şekilde bitki çaylarında kullanılmaktadır. Ahududu yaprakları üçlü yahut da beşli gruplar halinde bulunmaktadır. Yaprakların altları gümüş-beyaz renklidir. Ahududu kelebeklerin de besin kaynağını oluşturmaktadır. ‘’Ağaççileği ‘’ ve ‘’sultan böğürtleni’’ olarak da adlandırılır. Dikenlidir. Kümeler ve çalı şeklindedir. Kendiliğinden ağaçlık alanlarda yetişir. İster taze olarak, ister de kurutularak tüketilebilir. Temmuz ve Ağustos aylarında meyvesi olgunlaşarak toplanır.
Ahududunun Faydaları
- Vücutta yer alan toksin maddeleri temizler.
- Kanı temizler.
- Vücudu dinç tutar.
- Ateşli hastalıklara karşı iyidir.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Verem hastalıklarına karşı şifadır.
- İdrar söktürücü özelliği sebebiyle kabızlığı gidermeye yarar.
- Dokuları güçlendirir ve sıkılaştırmaya yarar.
- Böbrek ve şeker hastalıklarına karşı da faydalıdır.
- Rahim kasılmalarını düzene sokar.
- Diyareyi kesmeye ve peklik vermeye yarar.
Ahududunun çiçekleri kaynatılarak su ile birlikte gargara yapıldığında, boğaz, dişeti ve bademcik iltihaplarına karşı iyi gelir. Ahududunu ezip püre haline getirip, yüzünüze sürdüğünüz zaman cildinizin sıkılaştığını ve serinlediğini göreceksiniz. Yapraklarının ince kıyılmasıyla da birlikte çayı hazırlanabilir. Bademcikten, dişeti iltihabından, göz nezlesinden, romatizma ağrılarından, nıkristen, kansızlıktan ve verem hastalıklarından dolayı bu hastalıklara karşı bitkisel tedavi görmek istiyorsanız, şifalı bitkiler içerisinde yer alan frambuaz bitkisinden faydalanmalısınız.
Ahududu, tatlılarda, reçellerde kullanılmaktadır. Pazarda az bulunması bu meyvenin yetiştirilmesi konusunda önemini arttırıyor. Siyah renkte ki ahududular antraknosa karşı hafif olduğundan dolayı üretimi zayıftır. Mor ahududu, kırmızılardan geç bir şekilde olgunlaşır. Kırmızı ahududu ise hem yaz hem de sonbahar mevsimlerinde erken olarak meyve vermeye başlarlar. Bu meyvenin tadı hoştur, fakat hemen bozulabilir. Taze iken tüketilmesi gerekir.