Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Özüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda yaygınlaşan ve uzun süre elde tutar vaziyette kullanılan akıllı telefonların, kullanım şekline göre vücutta deformeler oluşturduğunu söyledi.
Büyük ekranlı telefon kullanmak daha avantajlı
Akılı telefon ve tablet kullanımın artmasıyla boyun, kol ve parmak sağlığı problemi yaşayan kişi sayısında ciddi artış olduğunu aktaran Prof. Dr. Özüm, şunları kaydetti:
“Hastalarımıza telefonu uzun süreli kullanmamalarını, kullanırken yukarıda ve uzakta tutmalarını öneriyoruz. Ancak yine bu pozisyonda bile uzun süreli kullanılmamalı. Bu nedenle akıllı telefonu kullanırken 5 dakikada bir el değiştirmeli veya bir zemin üzerine koyarak kullanmalıdır. Kafayı çok fazla öne eğmeden karşıya bakarak kullanılmalı. Büyük ekranlı telefonlar biraz daha uzak tutuluyor. O yüzden kullanıcılara tavsiyemiz, büyük ekranlı telefon kullanmaları. Telefon kullanırken iki el de kullanılmalı.”
Özüm, uzun süreli tablet ve telefon kullanımına bağlı olarak kişide kalıcı hasarlar da meydana gelebileceğini vurgulayarak, “Telefonu sürekli aynı elle kullanmak parmaklarda uzun süreli uyuşukluk ve ağrıya sebep olur. Kol daha çabuk yorulur daha zor iş yapar duruma gelir. Boyundaki problemse daha kalıcıdır. Kireçlenmeye, boyun fıtığına ve günlerce süren baş ağrısına neden olur. Bu durumda kişin yaşam kalitesi ve performansı düşürür.” ifadelerini kullandı.