Doğanın masum bir ritüeli olan polenlerin rüzgar ile birlikte havada dolaşmaya başlaması, tazelenmenin bir göstergesi olsa da pek çok insan için zorlu günler geçirecek olmasını ifade ediyor. Ancak alınacak birtakım önlemlerle hayatı kolaylaştırmak da mümkün
Genellikle hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı, göz kaşıntısı, göz batması gibi rahatsızlıkları beraberinde getiren bahar nezlesi, çoğu zaman farklı üst solunum yolu hastalıkları ile karıştırılabiliyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. E. Sevda Özdoğan, belirtiler ve alına bilinecek önlemler ile hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak bilgiler veriyor.
Bahar nezlesi kimleri tehdit ediyor?
Bahar nezlesi, atopik dediğimiz çevresel alerjenlere karşı duyarlılığı olan kişileri etkiler. Yapılan araştırmalara göre, anne veya babası alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali yüzde 30, her iki ebeveyni alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma oranı yüzde 60’tır. Çocuklarda bahar alerjisi teşhisi koymak için ise biraz beklemek gerekir. 2 yaşından küçük çocuklara bu teşhisi koymak yanıltıcı olabileceğinden çocuğun en az iki bahar mevsimi geçirmesini öneriyoruz.
Belirtileri nedir?
Polenler alerjik kişilerde ani gelişen tekrarlayıcı hapşırıklar, burun akıntısı veya burun tıkanması, burun ve damakta kaşıntı, gözlerde yanma ve kaşıntı, geniz akıntısı gibi belirtiler gösterir. Ancak bazı kişilerde cilt döküntüleri, kaşıntı, bazı kişilerde astım şeklinde de görülebilir.
BAHAR AYLARINDA DOĞAN ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Ailede alerjik yapısı olan birinci derece yakınlar dışında (genetik geçişin göstergesidir) polen mevsiminde doğmuş olmak, erkek cinsiyet, yaşamın ilk yıllarında sigara dumanına maruz kalmak gibi etkenler de alerjik nezle gelişiminde risk faktörleridir.
BU ÖNLEMLERLE HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRIN
Alerjik şikayetleri olan kişilerde neye karşı alerji olduğu biliniyorsa tedavide ve korunmada en önemli şey bu alerjenden uzak durmaktır. Ancak pratik hayatta elbette bu çok da kolay değildir.
Özellikle Bahar nezlesi olanların;
– Polenlerin en çok uçuştuğu kuru ve rüzgarlı bahar günlerinde çok fazla özellikle de polenlerin en fazla uçuştuğu saatler, 05.00- 10.00 arasında dış ortama çıkmamalarını,
-Saçlar, maruz kaldığınız tozu tutarlar, bu sebeple eve döner dönmez duş alınması ve saçların arındırılmasını,
– Açık havada yürüyüş, spor yapmamalarını
– Evde oldukları sürede camları mümkün olduğu kadar kapalı tutmalarını,
– Arabadayken cam açmaktansa klimadan faydalanılmasını ve tabi araçlarındaki klimaların polen filtrelerini zamanında değiştirmelerini,
– Yine ev içerisinde bitki yetiştirmemelerini de tavsiye ediyoruz.
Cerrahi maskelerin polen alerjisi olanlarda yeterli koruyuculuğu yoktur. Her bitkinin polenizasyon dönemi farklılık gösterir. Genel olarak ağaç polenleri Şubat-Nisan ayları arasında; çayır polenleri Mayıs-Temmuz aylarında; yabani ot polenleri ise Ağustos Ekim arasında polenizasyon yapar. Bulunulan bölgenin bitki örtüsü ve hava durumu önemlidir. Nemli yağışlı havalarda polenler yüzeye çökeceğinden ortamda uçuşan polen azalır ve şikayetler daha az olur. Şikayetler oluşmuş ise bu tedbirleri alırken aynı zamanda önerilen tedaviyi de düzenli uygulamak da önemlidir.