Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Alternatif TIP / Alerjinin Belirtileri Nelerdir?

Alerjinin Belirtileri Nelerdir?

ALERJİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alerjiler, bağışıklık sisteminin dışarıdan vücuda giriş yapmış olan yabancı maddelere karşı reaksiyon göstermesi durumlarıdır. Alerji, polene karşı, arı zehrine kaşı ya da hayvan tüylerine karşı olabilmektedir. Bazı insanlarda ise bu durumlara karşı herhangi bir alerjik durum gelişmeyebilir.

Bağışıklık sistemimiz, antikor adı verilen bir tür bileşen üretmektedir. Bu antikorlar bizleri hastalıklara, enfeksiyon oluşumlarına karşı ve istenmeyen maddelere karşı korumakla görevlidir. Eğer alerji durumu gerçekleşirse, vücut alerjiye neden olan bileşeni zararlı ya da zararsız olarak belirlesin mutlaka antikor üretecektir. Bağışıklık sistemi, herhangi bir alerjen ile temas halinde, sinüsler, cilt, üst solunum yolları ya da sindirim sistemi üzerinden bir tepki gösterecektir.

Alerjinin şiddeti kişiden kişiye faklılık göstermektedir. Buna göre kimi insanlarda hafif tahrişlere yol açan alerji, kimi insanlarda ise aşırı duyarlılıktan kaynaklanan bazı ciddi durumların yaşanmasına sebep olmaktadır. Öyle ki, bazı kişiler alerji oldukları zaman, hayati tehlike ile karşı karşıya kalabilmekte hatta hayatını dahi kaybedebilmektedir. Bunun yanı sıra, çoğu alerjinin belli bir tedavisi yoktur. Fakat iyileşebilmesi için en önemli etken, belirti ve semptomların doğru olarak belirlenmesidir.

Oluşum Nedenleri

Bir alerji durumunda, bağışıklık sistemi özel antikorlarını üretmeye başlar. Belirlemiş olduğu söz konusu alerjene karşı tetikte bekler. Tekrardan alerji durumu geliştiğinde bu antikorlar ortaya çıkar ve bir miktar, örneğin histamin gibi bağışıklık sistemi kimyasalları açığa çıkarır. Histamin, alerjik belirtilerin yaşanmasına neden olan bir biyolojik kimyasaldır.

Alerji oluşumunu tetikleyen en yaygın etmenler şu şekildedir;

– Havadaki alerjenler,
– Bazı gıdalar,
– Böcek sokmaları,
– İlaçlar,
– Lateks ya da diğer maddelere temas etmek.
– Havadaki bileşenler: Polenler, hayvan tüyleri, tozlar ve küfler.

Bazı gıdalar: Özellikle fıstıklar, yer fıstığı, cevizler, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi gıdalar.

Böcek ısırmaları: Bal arısı ya da yaban arısı sokmaları.

İlaçlar: Özellikle penisilin ilaçlar ve penisilin tabanlı antibiyotikler.

Lateks ya da diğer maddelere temas etmek: Kauçuk ve bazı bitkilerin sıvıları gibi bileşenler. Bu gibi etmenler cilt üzerinde alerjik reaksiyonlar oluşmasına neden olmaktadır.

Alerjinin Belirtileri

Alerji belirtileri, alerjiye sebep olan maddelerin türüne bağlı olarak gelişme gösterir. Alerjiler genellikle, hava yolu ile, sinüsleri, burun yollarını, cildi ve sindirim sistemini etkisi altına almaktadır. Alerjik reaksiyonlar hafif ya da şiddetli olabilir. Bazı ağır vakalarda alerjiler, hayati risk oluşturan etkiler gösterebilir. Bu etkiler aşırı duyarlılıktan dolayı kaynaklanmaktadır.

Alerjinin belirtilerini, alerjiye sebep olan faktörlere göre şu şekilde sıralayabiliriz;

1.Saman Nezlesinin Belirtileri

Saman nezlesi ya da diğer adı ile alerjik burun iltihabının belirtileri;

– hapşırma,
– burunda, gözlerde ya da damakta kaşıntı,
– burun akıntısı ve burun tıkanıklığı,
– gözlerde sulanma, şişme ve kızarma gibi semptomlardır.

2.Gıda Alerjisinin Belirtileri

Herhangi bir gıdaya karşı aşırı duyarlılık yaşanmasından dolayı gelişen gıda alerjisinin belirtileri şu şekildedir;

– ağız çevresinde karıncalanma,
– dudaklarda, dilde, yüzde ya da boğazda şişme,
– kurdeşen,
– aşırı duyarlılık.

3.Böcek Alerjisinin Belirtileri

Özellikle bal arısı ya da eşek arısının sebep olduğu böcek sokmalarından kaynaklanan bu alerji türünün belirtileri şu şekildedir;

– Böceğin ya da arının ısırdığı ve iğnesini temas ettirdiği bölgede geniş ölçekli ödem ve şişme,
– tüm bedende kaşıntı ve kurdeşen,
– öksürük, göğüste sıkışma ve hırıltı ya da nefes darlığı,
– aşırı duyarlılık.

4.İlaç Alerjisinin Belirtileri

Bazı ilaçlar bazı kişilerin bünyesinde alerji oluşumuna sebep olabilmektedir. İlacın içerdiği kimyasallardan kaynaklanan bu ilaç alerjisinin belirtileri şu şekildedir;

– kurdeşen,
– ciltte kaşıntı,
– ciltte isilik ve kızarıklık,
– yüz bölgesinde şişme,
– göğüste hırıltı,
– aşırı duyarlılık.

5.Aşırı Duyarlılık Yaşanması (Anafilaksi)

Özellikle gıda ve böcek ısırmalarından kaynaklanan alerjilerde gözlenen aşırı duyarlılık, ciddi sorunlar yaşanmasına yol açmaktadır. Hayati tehlike oluşturabilecek olan bu semptom, şoka girme durumu riskini artırmaktadır.

Anafilaksi yani aşırı duyarlılığın belirtileri şu şekildedir;

– bilinç kaybı,
– tansiyon değerlerinde düşüş,
– şiddetli nefes darlığı,
– ciltte tahrişler ve döküntüler,
– baş dönmesi,
– hızlı ve zayıf nabız,
– bulantı ve kusma.

Risk Faktörleri

Bazı özel koşullar alerji oluşmasını tetiklemektedir. Bu risk grupları şu şekildedir;

Ailesinde astım ya da alerji hastası bulunanlarda, çocuklarda, astım ya da alerji sorunu olanlarda.

Aile geçmişi: Aile bireylerinde astım ya da alerjik hastalık bulunan kişilerde, alerji yaşanması riski daha fazladır. Özellikle, ailesinde, saman nezlesi, kurdeşen ya da egzama hastası bulunan kişilerin, genetiksel olarak alerjiye yatkınları bulunmaktadır.

Çocuklarda: Çocuklar yetişkinlere göre çok daha fazla oranda alerjiye yatkındır. Bazen çocukların alerjik sorunları büyüdüklerinde geçmektedir.

Astım ya da alerji hastaları: Astım hastalarının alerji sorunu yaşama riskleri daha fazladır. Zaten alerjik bir hastalığa ya da astıma sahip olmak, alerji için direkt olarak risktir.

Komplikasyonlar
Herhangi bir alerjiye sahip olmak, bazı diğer medikal problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu komplikasyonlar şu şekildedir;

Anafilaksi, astım, atopik dermatit (egzema), sinüzit, kulak ya da akciğer enfeksiyonları, akciğer ya da sinüslerde mantar komplikasyonları.

Anafilaksi: Aşırı duyarlılık da adı verilen anafilaksi, şiddetli bir alerji yaşanması durumunda ortaya çıkmaktadır. Anafilaksi, daha yaygın şekilde, gıda, penisilin ya da böcek alerjilerinde görülmektedir.

Astım: Alerji, solunum yollarını etkilediği için, astım riskini artırır. Özellikle çevresel bazı faktörlerin sebep olduğu alerjilerde, astım gelişmesi riski olabilmektedir.

Atopik dermatit, sinüzit ile akciğer ya da kulak enfeksiyonları: Özellikle, evcil hayvanlardan kaynaklanan, saman nezlesinden ya da küflerden kaynaklanan alerjilerde bu gibi komplikasyonlar yaşanabilmektedir.

Sinüslerde ya da akciğerlerde mantar komplikasyonları: Bazı alerjiler, direkt olarak sinüslerde ya da akciğerlerde mantar komplikasyonlarına sebep olabilmektedir. Özellikle de küflere karşı alerjisi olanlarda, bu sorunun yaşanması ihtimali daha yüksektir.

Dikkatinizi çekebilir

“Boğazım ağrıyor” , “yutkunamıyorum” . İşte yararları saymakla bitmeyen besinler

“Yutkunamıyorum” şikayetini daha önce siz de pek çok kez yaşamışsınızdır. Yutkunmayı engelleyen veya yutkunma sırasında ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.