Birçok şifalı bitkinin aksine, alıç bir ağaçta yetişmektedir. Alıç ağacı 5 metrenin üzerinde boya rahatlıkta erişen, hatta yetişmesine olanak bulduğu ortamlarda 10 metreyi dahi geçebilen bir yapıya sahiptir. Alıç ağacının gelinliği beyaz ve pembe çiçeklerle bezeli, şayet bir sebepten ötürü zarar görmezse resmen görsel şölen halini alan bir doğa harikasıdır. Alıç bu gelinliğini, kırmızı ve sarımsı tonlarda değişen meyvelerini yetiştirmek için çıkarır. En büyüğü başparmağımızın üst boğumu kadar olan bu meyveler çok küçük çaplı olmak kaydıyla muşmulalara benzer. Gayet ekşi bir tada sahip olan bu meyveler, doğal ortamdaki birçok canlı açısından başlıca besin kaynakları arasında yer alır.
Ekşi muşmula, yemişen gibi farklı isimlerle de bilinen alıç, Anadolu’nun birçok yerinde yetişebilmektedir. Ancak temel yetişme alanları, sulak olmayan araziler, özellikle step iklimleridir. Ağacı da çeşitli nedenlerden ötürü dikenli bir yapıdadır.
Alıç, bitkisel tedavi için meyvesi, yaprağı ve çiçeği kullanılabilen bir bitkidir. Özellikle alıç meyvesi, alıç çayı elde etmek için kullanılmaktadır. Bu çay, alıç yaprağı ve çiçeği karışımıyla da elde edilebilmektedir. Fayda düzeyi konusunda bir değişim yaratmaz. Alıç çayının balla karıştırılarak içimi ise oldukça sağlıklıdır. Alıç faydaları konusunda birkaç şey söylenmesi gerekirse, bunlardan bazıları şöyle olacaktır;
- Kalbe giden damarların genişlemesine yardımcı olur,
- Sinir sistemini destekleyici özelliği vardır,
- Uykusuzluk sorunu yaşayanlara yardımcı olur,
- İdrar atımını kolaylaştırır,
- Mide spazmlarına karşı iyi gelir,
- Kalp krizi riskinin en alt seviyede tutulmasını sağlar,
- Haricen kullanımı şişkinliklerin tedavisine faydalıdır,
- Kabız yapıcı özelliği sayesinde ishali kesmeye yarar,
- Unutkanlık problemi yaşayanlar için hafıza kuvvetlendirici etkisi vardır.
Alıç çayının yanı sıra, alıç sirkesi de tüm bu sayılanlardan faydalanmak için oldukça etkili bir üründür. Susuz olarak direk içilmesi suretiyle dâhili şekilde kullanılan alıç sirkesi, özellikle kalp damarlarının genişletilmesi yoluyla kalbe daha çok kan gitmesini sağlamak için kullanılmaktadır. Bu özelliği sayesinde kalbe bol miktarda oksijen pompalanmasına olanak sunan alıç sirkesi, kalp krizi riskini azaltmada da hayli etkili olmaktadır.