Ceviz ve alzheimer hastalığıyla mücadele ile ilgili yapılan yeni araştırma; cevizin derli toplu tüketildiğinde alzhemierı önlediğini ortaya koydu.
Ceviz ve alzheimer hastalığıyla mücadele ile ilgili yapılan yeni araştırma; cevizin derli toplu tüketildiğinde alzhemierı önlediğini ortaya koydu.
Journal of Alzheimer’s Disease’de yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede, ilerlemesini yavaşlatmada ya da Alzheimer hastalığını engellemede olumlu bir etkisi olabildiği açıklandı.
New York Eyaleti Gelişimsel Engeller Hakkında Temel Araştırmalar Enstitüsü (IBR), Gelişimsel Nöroloji Laboratuvarı başkanı Prof. Dr. Abha Chauhan önderliğinde yürütülen araştırmada, ceviz açısından zengin bir diyet uygulanan farelerde öğrenme becerilerinde, bellekda, kaygı azaltımında ve motor gelişiminde kayda dşayet iyileşme görüldü.
Araştırmacılar, cevizdeki yüksek antioksidan içeriğinin fare beynini Alzheimer hastalığında sıklıkla görülen denesila karşı korumaya katkı sağladığını ortaya koydu. Oksidatif gerilim ve enflamasyon, 5 milyondan fazla ABD vatandaşını etkileyen bu hastalığın en önemli özelliklerinin başında geliyor.
Baş araştırmacı Prof. Dr. Abha Chauhan, “Bu bulgular çok umut vadediyor; ceviz ile tam iyileşme sağlayan bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığı ile ilgili gelecekte insanlar üzerinde yapılacak araştırmalar için zemin hazırlanmasına da yardımcı oluyor. Gerçekleştirdiğimiz çalışma, cevizin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki koruyucu etkilerini gösteren ve sayıları gittikçe artan araştırmalara katkıda bulunuyor.”
Araştırma grubu; farelere verilen diyete, insanlarda sırayla günde 30 ila 45 gram cevize denk olan yüzde 6 ila 9 oranında ceviz eklenmesiyle ortaya çıkan etkileri de inceledi. Bu araştırma, Dr. Chauhan tarafından geçmişte yürütülen ve ceviz özütünün amiloid beta proteininin neden olduğu oksidatif hasara karşı koruyucu etkilerini vurgulayan bir hücre kültürü araştırmasından yola çıkılarak gerçekleştirildi. Bu protein, Alzheimer hastalarının beyinlerinde oluşan amiloid plaklarının en önemli bileşeni.
Alzheimer hastalığı hakkında en önemli risk etkeni yaş ilerlemesi. Yaş arttıkça hastalanma riski yükseliyor. 65 yaşından sonra her 100 kişiden 5’i Alzheimer hastasıyken, 85 yaşından sonra her 100 kişiden 45’i Alzheimer hastası oluyor. Dünyada 38 milyon, ABD’de 5 milyon Alzheimer hastası bulunurken; nüfusunun yüzde 8’i 65 yaş ve üzeri olan Türkiye’de 400 bin civarında Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Nüfusun yaşlanmasıyla beraber bu rakamların 2030 yılında iki; 2050 yılında ise üç katına çıkması bekleniyor.
ABD’de her 67 saniyede bir kişi Alzheimer hastalığına yakalanıyor. Bu durum da, bu hastalığı engellemek, yavaşlatmak ya da durdurmak için teknikler saptamanin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Ceviz, içerdiği birden fazla vitamin ve mineral sebebiyle diğer besleyici özelliklere de sahip. Ayrıca ceviz, önemli bir alfa-linolenik asit (ALA) kaynağı (28 gram başına 2,5 gram) ile kalp ve beyin sağlığı için önemli 3,4 bir yağ asidi olan omega 3 içeren tek yemiş türüdür. Araştırmacılar, çalışmada saptanan davranışsal semptomların iyileşmesinde ALA’nın bir rolü olabileceğini ileri sürüyor.
Dr. Chauhan’ın yanı sıra, makalenin ortak yazarları IBR’nin Nörokimya Bölümünden Prof. Dr. Balu Muthaiyah, Prof. Dr. Mustafa M. Essa, Prof. Dr. Moon Lee, Prof. Dr. Ved Chauhan, ve Prof. Dr. Kulbir Kaur da araştırmaya çalışmalarıyla katkı sağladılar.
Bu çalışma, kısmen New York Eyaleti Gelişimsel Engelliler Ofisi ile Kaliforniya Ceviz Komisyonu fonlarıyla desteklenmiştir. California Walnut Commission Hakkında 1987 yılında kurulan Califoknia Walnut Commission, ceviz üreticileri tarafından destekleniyor. CWC esas olarak sağlık alanında araştırma ve ihracat sektörü geliştirme faaliyetleri yürütüyor.