Anason özellikleri
* Asya’da bitkisidir. Çeşitleri çoktur.
* Meyvesi, çiçekleri, yaprakları kullanılır.
* Boyu 60 santim kadardır. Çiçekleri beyaz, meyveleri küçük yumurta biçimindedir. Meyveleri yakıcı lezzetli
kokuludur. Yaprakları böbrek şeklindedir. İzmir,burdur,balıkesir’de yetişir.çekirdekleri kullanılır.
Meyvesi tatlı ve güzel kokuludur.temmuz ve ağustos ay larında toplanarak kurutulur. Çiçeklere koku vermek için de kullanılır.
Anason faydaları
* Bir bardak suya iki gram anason konularak haşlaması yapılır. Hazımsızlıkta, mide ekşimelerinde, kolit hasta hğında,mide ağrılarında kullamlır.i ştahsızlığı ve yeme eklere karşı duyulan tiksintiyi giderir,bağırsak ve mide gazlarını çıkarır.
* Ciğerin,dalağın,böbreklerin, mesanenin,rahmin tıkanık damarlarını açar. Kusmayı ve ishali keser. İdrarı artınr aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Anne sütünü arttırır. Sinirleri yatıştırır, beyin yorgunluğunu giderir. Migren ağrılarını keser, uyku verir, kalbe iyi gelir.astım ve bronşite iyi gelir.öksürüğü keser, cinsel arzuları kamçılar.
* Tütsü yapılırsa baş ağrısmı ve dönmesini geçirir. Kaynatılarak içilirse göğsü yumuşatır. Susuzluğu giderir.
Yemeklerden sonra kaynatılarak suyundan bir bardak içilirse gazı çıkarır, yine kaynatılarak şerbet yapılır ve içilirse cilde güzellik verir, yüzdeki sarılığı geçirir. Anason iç ağrılara da iyi gelir.
* Genç kızların memelerinin dolgun ve dik olmasını sağ lar, yaşlılarda ise meme sarkmasını önler.
* Erkeklerin şehvetini arttırır.
* Anason sürme yapılıp göze çekilirse katarakta iyi gelir
* 40 gram anason akşamdan kaynatılıp süzülerek, 4gram şeker, 20 gramda meyan kökü konularak içilirse her derde devadır.
* Kurumuşu dövülerek gülyağıile karıştırılıp kulağa dam latılırsa ağrılara iyi gelir. İştahı açar, siyatiğe iyi gelir. Bunun içine sirke ve bal şerbeti karıştırılarak içilmeli dir. Kanı fazlalaştırır.
* Vücutta su toplanmasını önler. Ağız kokusunu, mide şişkinliğini giderir.
* Yalnız bağırsak ve ciğere yan tesiri varsada bunun ısla hı için büzrü katuna kullanılır.
* Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.
* Hamilelik dönemlerinde kullanılmaz.