Çok Yıllık | 1,5-3 m | 6-8 Aylar | Ca, Ho, Na | Kökü
Araliya, Aralia, Aralia racemosa L.
Aralia
Familyası: Duvar sarmaşığıgillerden, Efeugewaechse, Araliaceae
Drugları: Araliya kökü: Aralii radix
Araliya kökü çay, tentür, ve natürel ilaç yapımında kullanılır.
Giriş: Duvar sarmaşığıgillerin bir alt grubuna dahil olan Araliya-gillerin takriben 30 türü mevcuttur ve bunlardan Salkım Çiçekli Araliya: Aralia racemosa, Mancuray araliyası: Aralia mandschuria tıbbi olarak kullanılan türlerdir. Mancuray Araliyası Çin, Rusya, Kore ve Japonyada baş ağrısı ve iştahsızlığa karşı ginseng gibi kullanılmaktadır. Salkımlı Araliya ise Kuzey Amerika yerlileri tarafından öksürük, loğusa rahatsızlıkları ve adet yetersizliklerine karşı kullanılmıştır. Araliya Kanadalılar tarafından Dağ Melekotu adına verilen isimdir ve racemosa ise Latince salkımlı anlamına gelir. Salkımlı Araliyanın vatanı Kuzey Amerika olup oradan Avrupaya ve sonrada diğer ılıman iklimli ülkelere yayılmıştır.
Botanik: Salkımlı Araliya 2-3 metre boyunda dikine yükselen ve çatal¬laş-mayan bir bitki olup, salkım şeklindeki çiçeklerinin çok ve ağır olması nedeniyle üst kısımları hafif sarkıktır. Yaprakları kanat şeklinde olup her biri 2-4 çift ve ucunda tek olmak üzere 5-9 yaprakçıktan oluşur. Yaprakçıkları oval şekilde olup 15-25 cm uzunluğunda 10-20 cm eninde, kenarları bütün ve yeşil renklidir. Çiçekleri salkım şeklinde olup her salkım 30-50 adet küreden, küreler ise 15-25 adet çok küçük sarımsı beyaz çiçekçiklerden oluşur.
Yetiştirilmesi: Oldukça kolaydır ve Mart-Nisan aylarında camlık veya seralara ekilen tohumların fideleri Mayısta tarla ve bahçelere ekilir.
Hasat zamanı: Kökleri sonbaharda sökülerek çıkarılır, yıkanır, ortadan yarılarak şeritlere ayrılır ve kurutulur.
Birleşimi: Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Terpenoidler %0,34 oranında olup bunlar içinde en önemlisi Diterpenler; (-)-Pimara-8(14), 15-Dien, (-)-Kauren, (-)-Kaur-16-en-19-onasit ve (-)-Pimara-8-(14), 15-Dien-19-onasit
b) Polyinler; bunların en önemlileri; Diacetylenler; Falcarinon (=3-Oxoheptadeca-1,9 (Z)-dien-4,6 diin ve Falcarinolon (=(+)-Heptadeca-1,9(Z)-dien-4,6-diin-8-ol-3-on)
c) Reçine, Saponinler, Nişasta, Glukozlar, Früktozlar ve Sakarozlar içerir.
Araştırmalar: Araliya ile yapılan araştırmalar yetersiz olup bu konuda yeterince araştırma yapılmalıdır. Ben kendi üzerimde yaptığım bir deneyde çok büyük bir yan tesirini teşhis ettim. Bu nedenle bu araş-tırmaya yer vereceğim. 09/02/2001 günü bende tekrar bahar nezlesi başladı ve 11/02/2001de gözlerim kızarmaya başladı. Evde kimyasal ilaç bulamayınca denemek için birleşiminde Araliya olan hap almaya başladım. Gözlerimdeki kızarıklık 12/02/2001de geçti fakat bunun Araliyadan mı yoksa diğer bitkilerden mi olduğunu anlayamadım. Bu nedenle de hapın bileşimindeki bitkileri tek tek denedim ve gördüm ki bu etkiye sahip olan bitki Araliyadır. Bunun üzerine alerjiye karşı uzun süre Araliya aldım ve 27/04/2001 tarihinden itibaren burun deliklerimde kuruma başladı. Burun deliklerimdeki kurumaya karşı çeşitli kremler merhemler kullandım fakat bir faydasını görmedim.
Tesir şekli: Balgam söktürücü, idrar artırıcı.
Kullanılması:
a) Homeopatide başta bahar nezlesi, astım, alerji, nezle, öksürük ve kramplı öksürüğe karşı kullanılır.
b) Halk arasında Üşütme hastalıkları, astım, kronik öksürük ve deri hastalıklarına karşı kullanılır.
Çayı: İnce kıyılmış kurutulmuş Araliya kökünden iki kahve kaşığı dem¬liğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk dem-lenmeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir.
Homeopatide: Taze Araliya kökünden 20 gr ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 80 ml %70lik alkol ilave edilerek güneşten uzakta muhafaza edilir. Şişe iki günde bir çalkalanır ve 4-6 hafta sonra süzü¬lerek Homeopatide <<Aralia>> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5 defa 10-15 damla alınır.
Hastalığın belirtileri (semptom):
1) Yatarken öksürükle birlikte boğulacakmış gibi hissetme
2) Soğuk havalara karşı aşırı duyarlı olma
3) Çok hafif hava cereyanında dahi hapşırma
4) Hastanın akciğer hastalığından korkması
5) Uyurken aşırı terleme
6) Gece yarısı kuru öksürük
7) Nefes alış-verişlerinde hışırtı
Yan tesirleri: Ben kendi üzerimde yaptığım tedavi denemesinde uzun süre kullandığımda burun deliklerimde kurumaya neden olduğunu tespit ettim. Fakat bu yeterli mi pek bilmiyorum. Bu nedenle geniş çaplı bir araştırma yaptıktan sonra bu bitki hakkında kesin karar verilebilir. Ben şahsen Gökçek Tonikin bahar nezlesi veya diğer her türlü alerjiye karşı en etkili ve doğal ürün olduğuna inanıyorum. Çünkü her türlü alerjinin sebebi midedeki halicobakter pylori veya bağırsak mantarlardır. Bu bakteri ve mantarlar tam hazmedilmeyen protein artıklarını aminoasit yerine biyojen aminlere dönüştürürler. Ve bunlardan da en önemlisi histemindir. Bilindiği gibi histamin fazlası alerjiye sebep olur. Beyin hangi organın ne kadar hormon salgılaması gerektiğini belirler ve hormon üreten bezeler gerekli hormonları üretirler yani nano gram fazla veya eksik hormon salgılanmaz. Fakat mide ve bağırsaklardaki bakteri ve mantarların sıra dışı ürettiği histamin alerjiye sebep olur. Çaresi kortizon veya antihistaminika değildir. Kortizon veya antihistaminika ile tedavi etmeye çalışmak sivri sinek öldürmeye benzer, Gökçek Tonik ile tedavi ise bataklık kurutmaya benzer..