Ardıç özellikleri
* Dağlarda yetişir.
* Dalları meyvesi kullanılır.
Ardıç faydaları
* 1-3 metre boyunda bir ağaçtır. Kuru ve taşlı toprağı se ver. Yaprakları ince, uzun ve sivridir.yaprakları daima yeşildir,hiç solmaz,kışm dökülmez, meyveleri kozalak şeklinde siyah ve parlaktır.
* Bu meyveler kasım, aralık aylarında toplanarak kuru tulur. Bir çok türleri vardır.
* Dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülerek ovulursa cilt hastalıklarına iyi gelir, saç dökülmelerini
Engeller.
* Ardıç terletici bir bitki olduğundan romatizma , soğuk algınlıklarında kullanılır. Vücutta biriken suyu giderir. Nekehat süresinin çabuk atlatılmasına yardımcı olur.
* Kandaki şeker miktarını düşürür. İdrarı söktürür.
* Aynı zamanda kansızlığa iyi gelir.
* Nefes kokularını izale eder.
* Ekşitilmiş hamurla kaynatılıp içilirse içerde olan hasta lıkları makattan çıkarır.
* Rendelenmiş meyveleri sirke içine konup bekletildik ten sonra bir bezle alın üzerine alınırsa baş arğlarım
giderir.
* Taze meyvelerin ezilmesi ile elde edilen şurup suyu öksürüğe çok iyi gelir.
* Kurutulmuş veya taze meyveleri dövülerek kuyuruk ya ğı ile karıştırılırsa adele ağrılarına iyi gelir.ayak şişme lerini giderir.
* Her gün dört adet ardıç meyvesi yenir ve hergün bir adet artırılır ve bu şekilde on gün devam edilir.on gün den sonra her gün bir adet azaltılarak on gün daha ye meye devam edilirse kanı temizler.
* İki miktar ardıç tohumu,bir miktar ada çayı, bir miktar . Ardıç kökü karıştırılarak on dakika bir litre su içinde kaynatılır sabah, öğle, akşam birer fincan içilirse mide şişkinliklerine iyi gelir.damar sertliğine faydalıdır.
* Pankreasın normal çalışmasın sağlar.
* Aybaşı ağrılarım dindirir, kadınlarda akıntıyı keser.
Böbreklerinde iltihap olanlar kullanamaz, tavsiye edi len miktardan fazla alınması tehlikelidir.