Aslan kuyruğu diğer adıyla aslan otu medikal amaçlı kullanılan, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yetişen, boyu 120 santimetreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Latince adı Leonurus cardiaca olan Aslan otu, bitkisel tedavi amacıyla üst kısımlarından yararlanılır. Aslan kuyruğu otu içerisinde lekoardin, flavonid, betain, tanin, ursolik asit ve uçucu yağlar bulunur. Aslan kuyruğu otu kalp ritmini azaltıcı, spazm giderici ve uyku verici olarak kullanılır. Bitkinin içerisinde bulunan bileşenler, kasların gerilmesine ve kan akışının hızlanmasına sebep olur. Virüs öldürücü ve tümör oluşumunu azaltıcı etkilere sahiptir. Damar yoluyla vücuda alındığında kanı sulandırır.
Yabani bir ot olan aslan kuyruğu çok şifalı bir bitkidir. Baklagiller ailesine mensup olan bu bitkinin yaprakları kullanılır. Halk arasında yer pırasası olarak da bilinir.
Aslan Kuyruğu Faydaları
- Kardiyak sempromlarını hafifletir,
- Kalp yetmezliğine iyi gelir,
- Yüksek kalp ritmini normale düşürür,
- Bronşit ve astım tedavisinde kullanılır,
- Ateş basması ve kızarma rahatsızlıklarına iyi gelir,
- Bağırsak gazı ve mide gazını hafifletir,
- Zona, deri kaşıntısını giderir,
- Aslan kuyruğu otu tohumları görme duyusunu canlandırır.
- Vücuda güç verir,
- Egzama, sedef hastalıklarına iyi gelir,
- Kısırlık, iltihap ve aftları tedavi eder,
- Ciğerlerin temizlenmesini sağlar,
- Dalağın daha iyi çalışmasına faydalıdır,
- Sivilceleri giderir,
- Sinüzit ve ülseri tedavi eder,
- Basura iyi gelir,
- Ağız kokusunu yok eder.
Aslan kuyruğu otu günlük kullanım dozajı en fazla 4.5 gram olmalıdır. Şifalı bitkiler kullanımına dikkat edildiği takdirde fayda sağlar. Aslan kuyruğu otu çay olarak tüketilebilir. 2 gram bitki bir bardak kaynar suda 5 dakika bekletilir. Günde üç bardak tüketilmesi tavsiye edilir. Sıvı ekstresi olarak ise günde 4 ml kullanılmalıdır. Aslan otu, güvenilirdir ve yan etki yaratmaz. Gebelerde kasılmalara neden olabileceğinden kullanılması önerilmez. Bu ot herhangi bir gıda ya da bitkiyle etkileşime girmez. Anti depresanlarla birlikte kullanıldığında ilacın gevşetici etkilerini arttırabileceğinden bu tür ilaçlar kullanılması da tavsiye edilmemektedir. Aslan kuyruğu yaprakları kurutularak toz haline getirilir. Bu tozdan da çay yapılarak tüketilebilmektedir.