Ayçiçeği latince Helianthus annuus ismi ile bilinmektedir. Bugün birçok yemekte kullandığımız ayçiçeği yağı talebinin karşılanması için ülkemizde en çok Trakya ve diğer birçok ülkede yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ayçiçeği boyu 2 metreye kadar uzayabilen, koni şeklinde çiçekleri olan ve dik bir gövdeye sahip bir bitkidir. Ayçiçeği ılık iklimlerde yetişir. Ege, Trakya ve Marmara bölgesinde sıkça yetiştirilen bu bitki ayçekirdeği tohumuyla çoğalmaktadır. Bu bitki asidik toprakta yetişmez.
Ayçiçeği içerisinde E vitamini, selüloz, protein, B3 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini, doymamış yağ asitleri ve en önemlisi de oleik asit bulunmaktadır. Ayçekirdeği olarak bilinen bu bitki ayrıca halk arasında günebakan, günçiçeği ve gündöndü olarak bilinmektedir.
Ayçiçeğinin Faydaları
- Çıbanların daha kolay geçmesini sağlar,
- Kolestrolü düşürür,
- Ayçiçeği kökleri tatlıdır bu nedenle şeker hastaları bu köklerden tatlandırıcı olarak yararlanabilirler,
- İçerisinde fosfor, çinko bulunduğundan kemiklere ve diş sağlığı açısından faydalıdır,
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir,
- Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar,
- Sivilcelerin tekrar çıkmasını engeller,
- Tekrarlayan enfeksiyonu durdurur,
- Koku ve tat alma duyularının fonksiyonlarının artmasını sağlar,
- Sperm kalitesinin artmasında faydalıdır,
- İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde beyin ve sinir sistemini güçlendirir,
- Kalp, damar dokularını güçlendirir,
- Prostat kanserine iyi gelir,
- Cildin yaşlanmasını engeller,
- Posalı bir besin olduğundan kanser içeren maddelerin bağırsaktan çabuk atılmasını sağlayarak kanserden korur.
Ayçiçeği şifalı bitkiler arasında öksürük ve balgam üzerinde etkili bir bitkidir. Ayrıca ateş düşürücü ve soğuk algınlığına karşı da etkili olan bu bitkiyi kullanmak için çekirdeklerinden arındırılmış olarak 50 gram etli kısmı yarım litre suda kaynatılır. Suyun ortalama yarısı buharlaştığında karışım hazırlanmış olur. İçerisine 100 gram bal ya da şeker ilave edilerek macun kıvamında bir karışım elde edilir. Bu karışım günde 3 defa iki çay kaşığı olarak tüketilmelidir.
Ayçiçeği yağı ayrıca bitkisel tedavi uygulaması olarak yanıklara da çok iyi gelmektedir. Herhangi bir bölge yandığında üzerine ayçiçeği yağı sürüldüğünde anında acısını hafifletmekte ve yaranın hava ile temasını kestiğinden su toplamasını bir nebze engellemektedir.