Ayrık otu, buğdaygiller familyasından, gruplar halinde yetişen, çok yıllık Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’da yetişen bir bitkidir. Bitkisel tedavi amaçlı olarak, sarımtırak beyaz renkteki kökü kullanılır. İçeriğindeki yüksek protein ve nişasta sebebiyle en değerli yem bitkilerinden biridir. Daha çok büyük baş hayvanların beslenmesinde kullanılsa da, at ve koyunlar tarafından da sevilerek tüketilir. Şifalı bitkiler içerisinde tedavi amaçlı kullanımı çok eskiye dayanmaktadır. Ayrık otu ilkbahar ve sonbahar aylarında toplanarak, kurutularak kapalı kaplarda saklanır. Kurutulma işleminin yüksek ısı da çok iyi yapılması köklerin küflenmesine engel olur. Bileşiminde demir, potasyum, şeker, silisik asit, A ve B vitaminleri bulunur. Ayrık otu yaprakları dar, uzun, tüysüz, lif oranı düşük ve tatlı bir bitkidir. Kumlu topraklarda yetişir.
Ayrık Otunun Faydaları
- Böbreklerde ve mesanelerde kum ve taşları düşürmeye yararlıdır.
- Vücudumuzdaki kanı temizler ve dinçlik verir.
- Susuzluğu giderir, harareti keser.
- Sarılık hastalığına iyi gelmesi sebebiyle karaciğere de faydalıdır.
- Böbrek iltihaplarına karşı etkilidir.
- Erkeklerde prostatın oluşmasını ve büyümesini engeller.
- Böbrek iltihaplarına ve idrar yolları iltihabına karşı faydalıdır.
- Gut hastalığına karşı oldukça etkilidir.
- Romatizma ağrılarını hafifletmek için kullanılır.
- Sivilce ve akne gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
- Metabolizmayı hızlandırdığı için, zayıflama tedavilerinde yağ yakıcı olarak kullanılır. Selüloitlerde oldukça etkilidir.
- Gastrit tedavilerinde olumlu etkisi vardır.
- Dalak, böbrek, rahim ve karaciğer tıkanmalarında olumlu etkileri vardır.
Ayrık otu kökleri kurutularak suda kaynatılmak suretiyle ayrık otu çayı yapılır. Bitkinin en faydalı kısmından elde edilen bu çay idrar söktürücü, kan temizleyici, bronşları rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Tadı acımtırak olduğundan bal, limon ya da naneyle tatlandırılabilir. Ayrık otu hastalıkların tedavisinde dâhili ve harici olarak kullanılabilir. Ayrık otunda hiçbir zehirli madde bulunmamaktadır. Kullanımı sonucunda, herhangi bir yan etkisi olmadığı için, bitkisel tedavi için rahatlıkla kullanılabilir. Farklı alanlarda etkili olduğu ve yan etkisinin bulunmaması sebebiyle, şifalı bitkiler kategorisinde değerli bir bitkidir. Buna rağmen, uzmanlara danışılarak kullanılmasını öneririz.