Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Az su içmenin zararları

Az su içmenin zararları

Uzman Diyetisyen Enç, “Az su içmek vücudun tüm dengesini alt üst edebilir. Az su içenlerde yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları görülebilir” dedi

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, gündelik hayatta ihmal ettiklerimizin başında su içmenin geldiğini söyledi. Enç, “Az su içmek vücudun tüm dengesini alt üst edebilir. Az su içenlerde yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları görülebilir” dedi.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Özellikle kimimiz için eziyettir sanki o bir bardak suyu bitirmek. Ancak sağlığın korunması ve canlılığın sürdürülebilmesi için gerekli bir numaralı madde sudur. Vücudumuzun yüzde 55-75’lik kısmını oluşturur. Su; metabolizmanın düzenlenmesinde ve vücudumuzdaki tüm reaksiyonlarda görevlidir” ifadelerini kullandı.

Suyun zayıflama üzerine olan etkisinin gözardı edilemeyecek kadar fazla olduğunu dile getiren Enç, “Midede oluşturduğu hacimden dolayı daha az yemeyi ve metabolizmayı çalıştırıp günlük harcanan enerjiyi arttırıyor. Tüm bunlar düşünüldüğünde su içmek eziyet olmamalı, aksine keyif vermeli” diye konuştu.

SUYUN FAYDALARI

Az su içmek vücudun tüm dengesini alt üst edebilir. Az su içenlerde yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları görülebilir diyen Enç, suyun faydalarını ise şöyle aktardı:
* Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar.
* Ağız, göz ve burun gibi vücut dokularının nemlenmesini sağlar.
* Vücuttaki kan, gastrik sıvı, tükürük, amniyotik sıvı (gebelikte) ve idrar gibi vücut sıvılarının büyük bir kısmı sudur.
* Dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur.
* Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde, vücut ısısının denetiminde, ödemin atımında rolü vardır.
* Tükürük ve mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır.
* Kilo alıp vermeden dolayı oluşan sarkmaları sporla birlikte önler.
* Vücudun ihtiyaç duyduğu iz minerallerin pek çoğunu sağlar.
* Soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve mesane kanseri riskini düşürür.
* Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak tokluk hissi vermede işe yarar.
* Su yaşamın vazgeçilmezleri arasında olmasına rağmen asıl problem su içme kültürünün geliştirilememesidir.
* Hiçbir sıvı içeceğin suyun yerini tam anlamıyla tutmadığını unutmamak gerekir.”

“SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN”

Su içmek için susamayı beklememek gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Su içmenin zamanı ve miktarı erkeklerde 3,7 litre, kadınlarda 2,7 litre sıvı alımı olması gerekmektedir. Su dışındaki pek çok sıvı hayatımızda ciddi ölçüde yer alıyor. Çalışma hayatının vazgeçilmez ikramları çay, kahve, nescafe, meyve suları, bitki ve meyve çayları vb. içecekler. Bu içeceklerden bazılarının diüretik etkisi olduğundan vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamayacağı ve hatta vücuttan sıvı atımını arttıracağı için suyu su olarak içmek gerekir. Öğünlerden 30 veya 15 dakika önce alınan suyun metabolizmayı hızlandırma üzerine ve midede hacim oluşturarak öğünde fazla besin alımı engellemek adına gözardı edilemeyecek faydaları bulunuyor” dedi.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.