Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Bağırsaklarınızla iyi anlaşın

Bağırsaklarınızla iyi anlaşın

Güneş AKSÜS / GAZETE HABERTÜRK

Bağırsaklarınızla aranız ne kadar iyi? Katıldığım son kongrelerde ve okuduğum yayınlarda her geçen gün bağırsaklarımızla daha çok ilgilenmemiz gerektiğini anlıyorum. Bağırsaklardaki bakteriler bizi mutlu veya mutsuz edebiliyor. Onların sayısı, miktarı, ortamları bağışıklık sistemimizi, enerjimizi, kilomuzu hatta duygularımızı bile etkiliyor. Özellikle zayıflama diyeti yapanlar, “Neden ben daha yavaş zayıflıyorum?”, “Neden ben yıllardır kabızlık şikâyeti yaşıyorum da arkadaşım günde 2 kere tuvalete çıkıyor?” ya da “Neden ben stres olunca karnıma ağrılar giriyor?” diyenler; bu farklar aslında bağırsaklarımız arasındaki farklarla ilgili. Bu konu daha çok yeni olsa da önümüzdeki yıllarda bu meseleyi uzun uzun konuşacağız gibi duruyor.

HER GÜN MÜ? HAFTADA 1 MI?

Peki her gün düzenli tuvalete çıkıyor musunuz? 2 günde 1? 3-4 günü buluyorsa bu sizi rahatsız edebilir. Geçen hafta bir danışanım haftada 1 tuvalete çıkabildiğini ve uzun yıllardır bunun normal olduğunu zannettiğini söyledi. “Tüm insanlar haftada 1 tuvalete çıkıyor sanıyordum” dedi. Sonra kendinin farklı olduğunu anlamış ve bu konuyla ilgilenmeye başlamış. Şimdi 2-3 günde 1 tuvalete çıkıyor ve bu, doğru yolda olduğunu gösteriyor. Özellikle ikinci günden sonra şikâyetler başlıyor. Böyle zamanlarda gaz ve şişkinlikle uğraşıyorsunuz, tahmin ediyorum. Özellikle zayıflama diyetinde kalori azaldığı ve doğal olarak daha az yemek yediğiniz için kabızlık problemi çok sık görülür. Aldığınız lif, yağ azalır. Bunlar da bağırsakların düzenli çalışması için gerekli olan şeylerin başında geliyor. Yağsız diyetlerin daha hızlı zayıflattığı zannedilir ama aksine yağsız diyetler bir süre sonra direnen bir vücuda dönüştürürken, saçlarınız dökülebilir, bağışıklık sistemi etkilenebilir ve kabızlık şikâyetiniz artar. Sağlıksız hale gelmek istemiyorsanız uzun süre yağsız diyet yapmayın! Bunun dışında daha az yemek de zayıflatmıyor. Ne demek istediğimi 2 örnekle anlatayım. Diyelim ki çok acıkmayıp sadece köfte yediniz. Yanında domates vardı. Akşam da tavuğun yanında 1-2 yaprak marul yediniz. Kuru sebzeler ve az miktarda yemek sizi tok tutabilir ama bağırsaklarınız için bu miktarlar yeterli değildir.

KABIZLIK ŞİKAYETİ OLUŞMAMASI İÇİN

* Her gün en az 2 kez sebze yemeği veya salata yiyin. Sebze yemeği 4-5 yemek kaşığı olmalıdır.

* Salata sadece marul değildir. Marul, soğan, biber, domates, roka, tere, maydanoz içermeli, renk renk ve karışık olmalıdır.

* Yoğurt yerine cacık, çorba yerine tam buğday makarna veya bulgur tüketmek daha çok lif almak anlamına gelir.

* Sebze ve salatayı artıramıyorsanız, yemeklerinize lif ekleyin. Poşetlerde yulaf kepeği, buğday ruşeymi satılıyor.

* Baharatlar bağırsaklarla iyi anlaşır.

* Kırmızı köz biber iyi gelir. 

* Probiyotik yoğurtlar gaz ve şişkinlik gibi problemlere iyi gelir.

* Protein ağırlıklı diyetler kabızlığı artırır.

* Uzman tarafından verilmeyen, sosyal medyada meşhur olan yeni diyetler çok düşük kalorilidir. Bu diyetler kabızlık şikâyetinizi artırır.

TARTIDA DOĞRU RAKAMI GÖREBİLMEK İÇİN

* Sabah, aç karnına ve tuvalete çıktıktan sonra tartılın.

* Tartının yerini değiştirmeyin.

* Kıyafetsiz tartım yapın.

* Zayıflama diyeti yapıyorsanız her gün yerine en az 3 gün, en fazla 1 hafta arayla tartılın. n Kabızlık şikâyetini tüm diyet yapanlar aynı derecede yaşamayabilir. Ne sıklıkta tuvalete çıktığınızı kontrol edin. Günlüğünüze tuvalete çıktığınız günü ve hatta saati yazmayı alışkanlık haline getirin. O koşulları sağladığınızda rahatlıyor olabilirsiniz.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.