Yediklerinizi not alın
Bayram boyunca size uzatılan lezzetli yiyeceklere hayır diyebilmenin en iyi yöntemi yediklerinizi not etmeniz olacaktır. Böylece farkındalığınızı artırmış olursunuz. Hayır demekte zorlanan bireyler için bu yöntem porsiyonlarınızı azaltmanızda yardımcı olacak.
En yağsız etin bile yüzde 20’si yağ
Kurban bayramında eş dosttan da çok fazla et geldiği için tüketim normalin çok üstüne çıkabilir. Diyetisyen ve beslenme uzmanı Dilara Koçak, “Etten görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20dir.” diyor. Bu nedenle özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları için bayramda tüketilen et miktarının fazla olması büyük risk taşıyor. Bayram tatilinizi daha sağlıklı geçirmek adına yiyecek seçiminize ve tükettiğiniz porsiyon kontrolüne mutlaka dikkat etmeli, kırmızı etin yanında mutlaka salata ve sebze tüketin.
Kahvaltıyı es geçmeyin
Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlayın. Kurban Bayramında en sık yapılan hata ise kurban etinin kesildikten hemen sonra yenilmesidir. Yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertlik sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle kahvaltıda kavurma gibi yiyeceklere ağırlık vermek yerine rutin kahvaltı besinlerinizi tüketin. Ayrıca kahvaltı kan şekerini dengeler ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
Yediğine değil içtiğine de dikkat
Sadece tatlılar değil içtiğiniz gazlı içecekler, hazır meyve suları da kan şekerinizin birden fırlamasına neden olabilir. Kan şekeriniz ne kadar yüksekse o kadar çok insülin salgılarsınız. Vücut bir süre sonra insülinin sesini duymaz hale gelir ve insülin direnci meydana gelir. İşte bu yüzden beslenmenizde en çok dikkat etmeniz gereken şey belki de tükettiğiniz şeker miktarıdır.
Ayrıca beslenme uzmanı ve diyetisyen Canan Aksoy, günlük su ihtiyacının genellikle alınan kaloriye göre belirlendiğine dikkat çekiyor. Bu yüzden ne kadar çok kalorili besin tüketirseniz ona uygun miktarda su içmeyi ihmal etmeyin.
Etten maksimum faydalanmak için salata
Kırmızı etin içinde bulunan demir çok önemlidir. C vitamini ise demirin emilimini artırır. Eğer sofranızda yeşil yapraklı sebzeleri ve salatayı ihmal etmezseniz etteki demirden daha fazla faydalanbilirsiniz. Ayrıca bağırsaklarınızın düzenli çalışması için etin yanında bol salata tüketmeniz şart. Bayram süresince diyette olacaklar ise zeytinyağlı sebze yemeği veya ızgara et, tercihe gore deniz ürünleri ile bol yeşillikli salata ve yogurt içeren bir menü ile atlatabilir.
Her ikramı almak zorunda değilsiniz!
Her gittiğiniz evde şeker, çikolata, baklava olsa da siz sağlıklı atıştırmalık için alışkanlıkler edinmelisiniz.
Beslenme uzmanı ve diyetisyen Serkan Tutar, “Her gittiğiniz ziyarette size uzatılan şekerli ve çikolatalı besinleri tüketmemelisiniz. Size gelen misafirlere ise çikolata yerine meyve tabağı hazırlamanız onların daha sağlıklı olmasına yardımcı olmanız anlamına gelir.” diyor.
Kafeinli içeceklere sınırlama
Çay ve kahve yağ ve şeker içermedikleri için bayramın en masum ikramlarından görülse de içerdikleri kafein miktrından dolayı bayramda sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar aşırı kahve tüketiminin kalbin ritmini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Kahvenin içerdiği kafein nedeniyle, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebilir. Düzensiz kalp atışlarına, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Kahve tüketimini günde 2 fincandan , çay tüketimini ise 3-4 fincandan fazla olmamalı.
İlle tatlı yiyecekseniz şeker yerine bal katın
Kurban Bayramı da olsa Ramazan Bayramı da olsa tatlılar bayram sofrasının olmazsa olmazı. Ancak aşırı şeker tüketimi daha çok acıktırdığı için daha fazla yemeye neden oluyor. İlle tatlı tüketecekseniz yaptığınız kurabiyelerin ve tatlıların içine bal, tahin, pekmez gibi şeyler kullanmaya çalışın. Ayrıca dışarıdan alacağınız tatlı ve hazır gıdaların içindeki şekerin, şeker pancarından elde edilmiş olmasına dikkat edin.
Özellikle baklava gibi şerbetli tatlılar tüketirken de yanında süt, ayran gibi bir protein tüketirseniz kan şekerinin birden çok fazla yükselmesini engellersiniz.
Bu bayram porsiyonlar küçük
Herhangi bir tatil beldesinde iseniz açık büfeden az kalorili besinleri tercih edin. Porsiyonlarınızı günlük yeme düzeninize göre belirleyin. Bayrama özel hazırlanan farklı tatlıların ve yemeklerin bütününü tüketmek yerine sadece tadına bakabilirsiniz. Böylelikle az kalori almış ve nefisinizi köreltmiş olursunuz.
Az az ve sık sık beslenin
Bayramınızı fdaha sağlıklı geçirmek için son adım az az ve sık sık beslenmek. Ana öğünlerle bayram boyunca bedeninizi yormamak için probiyotik ürünler, kuru meyveler veya yulaf ezmesi tercih edebilirsiniz.