Yüzde, boyunda ve ensedeki benlerin kuaför gibi yerlerde uzman olmayan kişilere “iple boğularak” aldırılması yönteminin insan sağlığı için tehlike oluşturduğu, bunun yerine doktor müdahalesinin tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Deri ve zührevi hastalıklar uzmanı Dr. Eda Kibar Atasoy, yaptığı açıklamada, bazı vatandaşların vücutlarının çeşitli bölgelerinde çıkan benleri tıbbi operasyon yerine kuaförde aldırmayı tercih ettiklerini söyledi. Bu uygulamanın çok yanlış olduğunu belirten Atasoy, bu müdahaleler sonrasında çok sayıda kişinin sıkıntı yaşayarak kendilerine müracaat ettiğini anlattı.
Atasoy, ”et beni” ve diğer benlerin birbiriyle karıştırıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Vücudumuzu tanımıyoruz. Yüzümüzde, ense ve boyunda çıkan benlerin sadece görsel olarak güzel durmadığını düşünüp gidip kuaföre aldırıyoruz. Bu yüzden de sonrasında problemler yaşıyoruz. Benlerin renkleri, boyutları, sayıları çok önemli. Bir uzmanın müdahale etmesi gerekirken, ‘iple boğmak’ suretiyle ben aldırmak çok tehlikeli. Doktora ulaşmak bu dönemde çok basit. Tedavi yöntemleri çok basit. Bizim toplumumuzda yanlış bir inanış var. ‘Tene bıçak dokunursa o yara iflah etmez’ derler. Halbuki bu düşünce çok yanlış. Biz uzmanlar, gerek duyulmadığı takdirde elbette operasyon yapmıyoruz. Ayrıca bir benin bizim yapacağımız operasyonla alınması, ‘iple boğarak’ alınmasından çok fazla güvenilir. Sağlığı riske atmamak gerekiyor.”
“Vücudunuzda 50’den fazla ben bulunuyorsa bir uzmana görünmekte fayda var” Benlerin çoğu zaman kötü huylu olmadığını vurgulayan Atasoy, son dönemde kullanılan teknolojiler aracılığıyla birkaç dakika içinde benlerin risk durumunu öğrenebildiklerini belirtti. Atasoy, bir kişide çocukluktan başlayarak ilerleyen yaşlarda ben artışının olabileceğini ifade ederek, şöyle dedi: “Kilo artışı, kilo kaybı, yaşın ilerlemesi gibi durumlarda vücutta ben sayısının artması gayet normal. Benlerin renkleri, büyüme şekillerinin takip edilmesi gerekiyor. Cilt kanserine sebep olabilecek benler olabilir. Vücudunuzda 50’den fazla ben bulunuyorsa kesinlikle bir uzmana görünmelisiniz. Küçük ve zararsız gibi görünen benler hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Vatandaşlarımıza tavsiyem meslek dışı insanlara benlerini aldırmamaları. Daha sonra tekrar bizlere geldiklerinde şifa bulmaları uzun sürebiliyor.”
“Vatandaşlar böyle durumlarda doktora danışmalı” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zerrin Öğretmen de yüzde çıkan benlerin sıkılmasının çok yanlış olduğunu belirterek, “Vatandaşlar böyle durumlarda doktora danışmalı çünkü eğer bense vücutta çıkan, biz bile ellemiyor hastayı plastik cerrahına yönlendiriyoruz. Benleri kökleriyle birlikte plastik cerrahlar alabilir. Bizler sadece ‘skin tag lezyonları’nı alıyoruz. Benlerin uzman tarafından alınmaması ciddi sorunlara yol açabilir” diye konuştu. AA