Beşinci hastalık (Eritema enfeksiyozum); Parvovirus B19 denilen bir virüsün yol açtığı genellikle çocuklarda görülen döküntülü bir hastalıktır. İlkbahar aylarında görülen ve daha çok kız çocuklarında görülme sıklığı olmakla birlikte ateş, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi belirtilerin ardından yüzde kızarıklık şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle, 5-15 yaş arasındaki çocuklarda daha fazla görülmektedir. Fakat, çocuklarla yakın temasta bulunan yetişkinlerde de nadir de olsa görülebilmektedir.
Belirtileri : Döküntülü çocuk hastalıklarından biri olan beşinci hastalıkta, döküntüden önce çok belirgin olmayan bulgular görülmektedir. Öncelikle, yaklaşık bir hafta kadar bir süreçte genel bir halsizlik, baş ağrısı, vücutta ağrılar ve döküntüler şeklinde çok belirgin ve belli bir hastalığa ait olmayan genel bulgular hastada gözlenmektedir. Bu durumun ardından döküntüler başlamaktadır. Bilhassa, çocuğun yanaklarında kızarıklık görülmektedir. Hatta, tokat atılmış çocuk manzarası denilecek şekilde yanaklarında belirgin bir kızarıklık görülmektedir. Daha sonra kol ve bacaklarda dantele benzeyen şekilde farklı, özel bir döküntü oluşmaktadır. Bu döküntülerin bir diğer önemli özelliği ise kaşıntılı olmasıdır. Ayrıca, ergenlik çağında görülen beşinci hastalık sırasında eklemlerde şişme ve ağrı da görülebilmektedir. Solunum yoluyla bulaşmaktadır, özellikle de öksürük yoluyla mikrop havaya yayılır ve bu mikropla hiç karşılaşmamış kişide solunum partikülleri yoluyla mikrobu vücuduna alabilmektedir.
Tanı : Beşinci hastalık çocukluk çağının hastalıklarından biri olduğu için diğer döküntülü çocuk hastalıklarıyla karıştırılabilmektedir. Özellikle, ilaç alerjileriyle ya da gıda alerjileriyle karıştırılabilir. Teşhiste, tecrübeli bir hekimin döküntülerin farklı ve özel olduğunu anlamasıyla kolaylıkla tanıyı koyacaktır. Klinik görüntülerden hekim tanıyı rahatlıkla koyabilecektir. Beşinci hastalığın döküntüsü yaklaşık 1 hafta içinde kaybolur. Ancak diğer döküntülü hastalıklardan farklı olarak hastalığı geçirdikten sonraki birkaç haftalık zaman diliminde özellikle stres, ısı değişimi, banyo ya da efor sonucunda döküntünün tekrarlaması mümkündür. Bu da, beşinci hastalığın bir diğer özelliği olarak not edilmesi gereken bir husustur.
Tedavi : Beşinci hastalık, bir viral hastalık olması nedeniyle etkene yönelik bir tedavisi yoktur. Ancak, hastanın şikayetlerine yönelik olarak yardımcı tedaviler uygulanmaktadır. Örneğin, çocuğun ateşi varsa hekimin önereceği uygun ateş düşürücülerle ateşin düşürülmesi sağlanabilir. Döküntü kaşıntılı olduğundan çocuğa çok rahatsızlık verebilir. Bu nedenle kaşıntı giderici ilaçlar, losyonlar ya da çocuğu serin tutarak duşlarla rahatlaması sağlanmalıdır.