Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Bipolar bozukluk

Bipolar bozukluk

 

Bipolar bozukluk (Manik depresif), kişinin mizacında, ruh halinde, duygu durumunda iniş çıkışlar ve ataklarla seyreden duygu hali bozukluğudur. Manik depresif bozuklukta denilen bu hastalığa iki uçlu mizaç bozukluğu ya da iki uçlu duygu durumu bozukluğu da denir. Özellikle, bu hastalıkta iki uç vardır. Bir uçta; depresyon denilen içe kapanma, az konuşma, kendine güvensizlik, isteksizlik, moralsizlik ve hüzün gibi çökmüş bir hal vardır. Diğer uçta ise; depresyonun tam tersi hali olan kişinin kendine güveninin artması, kişinin ayağının yerden kesilmesi, çok konuşma, gülme, güldürme, aşırı neşeli bir durum söz konusudur.

Belirtileri: Bipolar bozukluğun iki uçlu bir bozukluk olduğundan bahsetmiştik. Bipolar bozukluğun depresif ucundaki belirtilerini ise şöyle sıralayabiliriz. Kişinin ruh halinde, mizacında hiçbir şeyden zevk almama, genel bir isteksizlik, durgunluk, moral bozukluğu, içe kapanma, sosyal ilişkilerde geri çekilme, kendine bakmama, genel bir mutsuzluk hali, genel bir enerjisizlik hali, uykuda bozulma, iştahda azalma, cinsel istekte azalma gibi yaşamsal birçok cephede çökkünlük ve azalma görülmektedir. Mani denilen diğer ucun belirtilerini ise şöyle sıralayabiliriz. Kişinin kendine olan güveninde artış, neşeli hal, coşkulu bir taşma hali, hayata bakışının iyimserliğinde görülen artış, düşüncelerde ve çağrışımlarda hızlanma, fikir uçuşmaları, yaratıcılıkta artış, cinsel istekte artış, akla gelebilecek insan tutum ve davranışlarında kabarma hali gözlenmektedir.

Teşhis: Öncelikle kişinin, bir Psikiyatrist uzmanının karşısına getirilmesi gerekir. Özellikle, kişinin çevresinin tutumu da oldukça önemlidir. Teşhiste, kişinin yakınmaları, ifadeleri ve sunduğu tablo hastalıkta teşhise götürebilmektedir. Hasta yakınlarının anlattıkları da teşhiste yardımcı olabilmektedir. Kişinin beyninin görüntülenmesinde fayda vardır. Özellikle genç yaşta birden bire ortaya çıktıysa, bu durumun altında yatan tıbbi bir neden olduğu düşüncesiyle mutlaka araştırılması gerekmektedir. Beyin MR ya da beyin tomogrofisinin yanı sıra hormonal bir araştırmaya gidilebilir. Kanda birtakım hormonlardaki değerlere bakılabilir. Bilhassa, birtakım hormonal bozukluklar, örneğin tiroid, kan şekeri ve diyabetle ilgili birçok vücuttaki çeşitli hormonların artması ve azalmasından dolayı manik veya depresif tablolar ortaya çıkabilmektedir.

Tedavi: Özellikle, bipolar bozuklukta atak giderici ilaçlar vardır. Bu ilaçlar; atak halindeki kriz belirtilerini yatıştırmak ve bir daha atak gelmesini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Bilhassa bu hastalığa sahip olan kişiler ve ailelerin bilmesi gereken durum ise, uzun soluklu ve takip gerektiren bir hastalıktır. Hiçbir şikayet ve belirti kalmasa bile uzun bir dönem ilaç kullanmak gerekmektedir. Eğer, kişi 2 ya da 2 den daha fazla atak geçirmişse ve ailesinde bipolar bozukluk ya da pskiyatrik bir rahatsızlık geçirmiş kişiler varsa ilaç süresinin uzun tutulmasında oldukça fayda vardır. Hastada; atak sayısı, atakların niteliği, kişinin aile öyküsü, psikaytrik geçmişi, kişinin alkol ve madde kullanımının olup olmaması ya da eşlik eden bir tıbbi hastalığının olup olmaması gibi durumlar da tedavinin hem seyrini hem de süresini etkileyen faktörlerdir.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.