Yıllara meydan okumak isteyenler dikkat! Genç kalmak ve yavaş yaşlanmak istiyorsanız; avokado, lahana, kakao gibi çok özel gıdalar yemelisiniz.
İnsan ömrü uzadıkça tıp bilimi sadece hastalıkların tedavisi ile değil daha uzun ve kaliteli yaşamın kapılarını aralayan formüllerle de ilgilenmeye başladı.
Bilimsel çalışmalar bir yana, bazı gıdaların genç kalmayı ve yaşlanmayı yavaşlattığı anlaşıldı.
Sadece cilt değil, organların yaşlanmasını da geciktiren bu gıdalar sayesinde her yaşta sağlıklı kalmanın mümkün olduğu belirtildi.
Diyetisyen Gizem Şeber, gençleştirirken aynı zamanda ilaç gibi etki eden bu besinleri şöyle sıraladı:
BALIK:
Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri vücutta birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasına yol açan inflamasyon (yangı, iltihap) durumunu azaltıyor.
Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda kendimizi daha mutlu ve enerjik hissetmemizi sağlıyor.
Yeterli Omega-3 yağ asidi tüketenlerin kilo yönetiminde başarılı oldukları biliniyor.
AVOKADO:
Yağ içeriği yüksek bir meyve olan avokadoda bulunan yağlar kalp sağlığı açısından oldukça önemli ve gerekli.
Avokado aynı zamanda yüksek protein içeren diyetler sonucunda vücutta oluşan asit durumunu dengelemekte de yardımcı.
Yapılan bilimsel çalışmalar avokadonun yanında tüketildiği besinin vücutta daha etkin kullanılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
Avokado antioksidan etkili E vitamininden de hayli zengin.
BRASSİCA SEBZELERİ:
Karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve mor lahana gibi sebzeler içerdikleri izotiyosiyanatlar ile özellikle kolon, akciğer, pankreas, prostat ve mide kanserlerine karşı koruma sağlar.
Brassica sebzelerinden maksimum fayda elde etmek için haşlamak yerine buharda pişirmeyi tercih etmelisiniz.
KAKAO:
Kakaonun kalp hastalıkları, demans ve tip 2 diyabete yakalanma riskini azalttığı belirlendi.
Kakaonun aynı zamanda damarları koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor.
SÜLFÜRLÜ SEBZELER:
Soğan ve sarımsak gibi sebzelerin içerdikleri sülfürlü birleşikler anti-aging etkisi yaratıyor.
Anti-aging etkileri bakımından sıralandıklarında kuru sarımsak başı çekiyor.
Onu taze sarımsak, kuru soğan, taze soğan ve pırasa takip ediyor.
TURUNCU SEBZELER:
Havuç, bal kabağı ve tatlı patates gibi sebzelere turuncu rengi veren betakaroten güçlü bir antioksidan.
Özellikle deri bütünlüğü ve göz sağlığı açısından da önem taşıyor.
Yapılan bilimsel çalışmalar kalp ve kemik sağlığını korumakta önemli olduğunu göstermiştir.
ZERDEÇAL:
Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin antioksidanı Alzheimer’a karşı koruma sağlıyor.
Diyabetin ilk alarmı olan insülin direncini kırmaya yardımcı olduğuna dair bilimsel çalışmalar var.
DOMATES:
İçerdiği laykopen ile prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı biliniyor.
Laykopen aynı zamanda güneş ışınlarına karşı derimizi koruma altına alıyor ve kollojen adı verilen ve kaybı ile cildimizin yaşlandığı maddenin yıkımını azaltıyor.
ZEYTİNYAĞI:
İçerdiği tekli doymamış yağ asitlerinin ve bazı antioksidan öğelerin kalp sağlığını korumaya ve geliştirmeye yardımcı olduğu uzun zamandan beri biliniyor.
Bazı bilimsel çalışmalar kimi kanser türlerine karşı da koruma sağladığından bahsediyor.
Zeytinyağı anti-aging etkili ve sağlıklı bir gıda olsa da 1 tatlı kaşığı 50 kalori içeriyor.
Bu nedenle de tüketim miktarı konusunda dikkatli davranmakta fayda var.
KARPUZ:
Birçok insan çok şekerli olduğunu düşündüğünden tehlikeli olduğunu düşünse de karpuz içerdiği sitrulin ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudu toksin öğelerden arındırıyor.
KIRMIZI MEYVELER:
Böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi küçük kırmızı-mor meyveler içerdikleri antioksidanlarla yaşlanmayı geciktirici etki gösteriyor.
Hangi yaşta olursanız olun bu besinleri tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.