Günlük hayatımızda farkında olmadan birçok hata yapıyoruz. Giydiğimiz ayakkabıdan oturma biçimimize kadar birçok yanlış davranışlar içerisindeyiz. Peki, nedir bu davranışlar?
İşte her zaman yaptığımız ve sağlığımızı kötü yönde etkileyen davranış biçimleri,
Yanlış ayakkabı tercihi
Çok sevdiğiniz ve ayağınıza olmayan ayakkabıları ısrarla giymekten vazgeçin. Bu durumda ortopedik açıdan ayağınızı büyük tehlikeye atmış oluyorsunuz. Ayakkabılarınızın verdiği zarar sadece ayaklarınızı acıtmakla kalmaz çeşitli eklem ağrılarına sebep olabilir.
Antibakteriiyel jeller
Antibakteriyel jellerin içeriğinde birçok kimyasal bulunmaktadır. Bu kimyasallar cildinizdeki yararlı bakterileri yok eder ve vücudunuzun hormonel dengesinin bozulmasına yol açar.
Saçları sürekli yıkamak
Saçlarınızı sürekli, yıkmanız saç derisinin doğal yağ dengesinin bozulmasına yol açar ve saç deriniz her yıkamanızda sürekli yağ üretir. Bu durum ilerleyen zamanlarda kafa derisinde kepek oluşumuna yol açar ve saçınızın çabuk yağlanmasına neden olur.
Çok uyumak veya uykusuz kalmak
Araştırmalara göre bir yetişkinin günlük uyuması gereken saat 7 saattir. Günlük uyku ihtiyacını karşılamayan bir yetişkinde ilerleyen zamanlar da hafıza problemleri ortaya çıkabilir. Bu durum uyku apnesinden depresyona kadar birçok hastalığa neden olur.
Hareketsizlik
İşiniz gereği sürekli bilgisayar karşısında oturuyorsanız sağlık problemleri her an kapınızı çalabilir. Uzmanlara göre, sürekli bilgisayar karşısında oturmak herhangi bir sebepten ölüm riskini %50 kalp ve damara ilişkin hastalıklarınızı da % 125 arttırıyor. Bunun sebebi sadece ışık ve radyasyon değil. Hareketsiz bir şekilde saatlerce oturmak tansiyon hastalıklarına ve kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor.
Yanlış nefes almak
Çoğu insan genel olarak göğüsten nefes alır. Peki, nedir bu göğüsten nefes almak? Göğüsten nefes almak, akciğerlerimizin yalnızca üst kısmını kullandığımız anlamına gelir. Nefesinizi bu şekilde aldığınızda göğsünüz şişer, kafanız ve omuzlarınız arkaya doğru gerilir.
Bu yöntem tamamen yanlıştır. Akciğerlerin yalnızca üst kısmı değil tamamını kullanmak gerekir ve bu duruma diyafram nefesi adı verilir. Diyafram nefesi, nefes alırken göğsünüz yerine karnınızı şişirdiğinizde diyafram kasınız aşağıya doğru gerilir ve bu sayede akciğerlerinizin her iki kısmını da kullanmış olursunuz.
Böylelikle daha çok nefes alır kalp ve damar hastalıklarının bir nebze önüne geçmiş olursunuz.