Toplum sağlığı adına başarılı birçok projeyi hayata geçiren Türk Böbrek Vakfı, geçen yıllarda aşırı tuz tüketimine yönelik ilgili bakanlıklarca işbirliği yaparak yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Tüm dünyada birçok araştırmaya konu olan ve araştırmacılar tarafından obezite salgını olarak nitelendirilen aşırı şişmanlığın, yetişkinlerde olduğu gibi çocuk nüfusunda da en önemli nedenlerinden biri aşırı şeker tüketimi.
Kronik böbrek hastalığı ile mücadele için daha önce aşırı tuz ve şeker tüketimi ile erişkin obezitesi konularında kampanya düzenleyerek toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapan Türk Böbrek Vakfı, rotasını bu kez çocuk sağlığına çevirdi. Sağlık Bakanlığı ile bir eylem planı hazırlığında olan Türk Böbrek Vakfı, 18 gramdan 15 grama düşen günlük tuz tüketiminde olduğu gibi günlük şeker tüketiminin de azaltılması çalışmalarına başladı.
ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ BÖBREK YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR
Özellikle çocuklarda verilen obezite alarmı, gözleri çocuk sağlığına ve beslenme koşullarına çevirdi. Erken yaşlardan itibaren edinilmesi gereken sağlıklı beslenme ve doğru yaşam alışkanlıklarına vurgu yapan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, geleceğin sahipleri çocuklar ve genç nüfusa yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini belirterek “Türk Böbrek Vakfı, Sağlık Bakanlığıile birlikte günlük şeker tüketiminin 150 gramdan 120 gram seviyesine düşürülebilmesi için aynı tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik kampanyada yapıldığı, gibi şeker tüketiminin de azaltılmasına yönelik kampanyaya ilgili tüm STK’ları davet ediyor” dedi.
Obezite, sağlığı bozan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanıyor.İngiltere’de bulunan Imperial College tarafından yürütülen ve 1975-2014 yılları arasında 20 milyon kadın ve erkeğin beden kütle indeksi (BKİ) ölçümlerinin karşılaştırmasına dayanan araştırma, 1975’te 105 milyon olan obez kişi sayısının 2014’te 641 milyona yükseldiğini ortaya koyuyor. Araştırmacılara göre ‘ağır bir obezite salgını’ olarak adlandırılan konu ile ilgili hükümetlerin acil olarak harekete geçmeleri gerekiyor.
Ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzzde 20’si obezite sorunu yaşıyor. Türkiye’de beden kütle indeksi (BKİ) açısından bakıldığında 18,50-24,99 aralığında olması gereken değerin 35 ve üstü olduğu görülüyor. Bu değerin 25’i geçmesi kilo sorununa işaret ederken, 30’u geçmesi obezite sorununu ortaya koyuyor.
TÜRKİYE’DE ÜÇ MİLYON KİŞİ OBEZİTE SINIRINI GEÇTİ
Türkiye’de obezite sınırını geçen yaklaşık 3 milyon kişi bulunuyor. Erkeklerde obez nüfus oranı yüzde 20’yken, kadınlarda bu oranın yüzde 41’e çıktığı görülüyor. Yapılan hesaplamalar, ülke nüfusumuzun yüzde 16,5’ini oluşturan 18 yaş altı gençlerin 1,8 milyonunun obez olduğunu gösteriyor.