Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. İlknur Bostancı, buhar makinelerinin uzun süreli kullanılması durumunda çocuklarda nefes darlığı yaşanabileceğini söyledi. Çocuk odalarındaki ortam sıcaklığının en az 24, en fazla 26 derece olması gerektiğini vurgulayan Bostancı, “Eğer çok soğuk ortam olursa büyüyemiyor. Daha sıcak ortamda da çocuk terleyerek yine kilo alamıyor. O yüzden oda ısısı fazla olmayacak. Kaloriferin üzerinde çamaşır kurutmak, havlu koymak da uygun değil çünkü deterjanlar çocuğu soluk alıp verirken sıkıştırıyor” diye konuştu.
Ailelerin hangi durumlarda buhar kullanmaları gerektiğini konusunda da bilgi veren Bostancı, şöyle devam etti: “Çocuklarda ses teli iltihabı durumlarında kullanılabilir. Özellikle kış aylarında mevsimsel virüsler artış gösteriyor. Larenjit en sık gördüğümüz rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Bununla beraber alt solunum yolu enfeksiyonları oluşuyor, bu enfeksiyonlar da astımı tetikleyebilir. Astımı olabilecek bir çocuğa buhar makinesi yaparak rahatlatmaya çalışırsanız çocuğunuzu sıkıştırırsınız. Buhar makinesi soluk borusunu da tahriş ediyor. Buhar makinesini çocukluk çağında lütfen kullanmayalım. 10 çocuktan birinin akciğerinde hırıltı var. Öksürüğe yatkın çocuklar.
O yüzden üst solunum yolu sırasında sadece izole ses teli iltihabı larenjit değilse çocuğuna verirseniz çocuğunuzun nefes borusunda sıkışıklığa neden olursunuz. Normalde bir enfeksiyon geçirildiği zaman üç hafta enfeksiyon olabilir. Bu tür dönemlerde çocuğun uzamış öksürüklere neden olursunuz.” (AA)