Folsom, California, (2 Aralık 2015) – Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, cevizin ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından belirtilen mevcut düzeye göre %21 daha az kalori içerdiğini gösterdi[i]. Araştırmanın sonuçları, bir porsiyon (1 oz. – 28.3 gr) cevizin 185 değil 146 kalori içerdiğini, bu rakamın da kabul edilen mevcut değerden 39 kalori daha düşük olduğunu gösteriyor. Araştırma, USDA Tarımsal Araştırma Hizmetleri, Araştırma Gözetim Fizyolojisti Dr. David J. Baer liderliğinde gerçekleştirildi.
Ceviz için kalori değeri, 19. Yüzyılın sonlarına doğru geliştirilen ve pek çok gıda için metabolik enerji miktarının veya vücutta kullanılabilecek enerji miktarının belirlenmesinde kullanılan Atwater faktörleri kullanılarak hesaplanıyor. Dr. Baer’in araştırması, cevizde bulunan metabolik enerji miktarının, Atwater faktörleriyle hesaplanan miktardan %21 daha az olduğunu gösteriyor.
Dr. Baer, araştırma sonuçlarının, ceviz tüketicilerinin tipik olarak neden kilo almadıklarını açıklamada yardımcı olacağını belirtiyor.
Dahası, Dr. Baer’e göre kanser[ii] [iii] [iv], kardiyovasküler[v] [vi] [vii] ve bilişsel hastalıklar[viii] [ix] [x] ile ilgili riskin azaltılması da dahil olmak üzere, ceviz tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu faydaları dikkate alındığında; araştırma sonuçları, tüketicilerin cevizi günlük beslenmelerinin bir parçası haline getirmeleri halinde kaloriyle bağlantılı kaygılarının da ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
Araştırma ekibi, çalışma kapsamında 18 sağlıklı yetişkini iki gruba ayırdı. Her grup, üç haftalık süreyle kontrollü Amerikan diyetini ve takiben yine 3 haftalık süreyle 1.5 porsiyon (42 gram) ceviz takviyeli kontrollü Amerikan diyetini uyguladı. Bireylerin toplam kalori seviyelerinin, her iki tedavi döneminde de tutarlı olduğu görüldü. Uygulanan diyetlerden, cevizden, dışkı ve idrardan örnekler toplanarak sabit hacim kalorimetresine (bomba kalorimetre) tabi tutuldu ve elde edilen veriler cevizdeki metabolik enerjinin hesaplanmasında kullanıldı.
Araştırma, cevizin kilo kontrolünde oynadığı faydalı rolü destekleyen çalışmalara önemli bir katkı sağlıyor.
Uygun bir lif (ons başına 2 gr) ve protein (ons başına 4 gr) kaynağı olmasının yanı sıra, ceviz, kalp ve beyin sağlığı açısından fayda sağlayan bitki bazlı omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ons başına 2.5 gr) için de önemli bir kaynak oluşturan tek kabuklu yemiş[xi].
Yaşam tarzıyla ilişkili hastalıklarda (kalp rahatsızlıkları, diyabet ve obezite), risk faktörlerini azaltmak için kilo kontrolü önem kazanıyor.
Obezite ve diyabet oranları tüm dünyada artış gösteriyor. Uluslararası Diyabet Birliğine göre dünya çapında 387 milyon kişide diyabet varken, Türkiye’de 2004 yılı itibariyle diyabetli hasta sayısı 7.2 milyon. Türkiye’de 2014 yılında diyabet nedeniyle ölenlerin sayısı ise 59,755. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, düzenli olarak yapılan egzersizle birlikte bir miktar kilo kaybı, yetişkinlerde tip 2 diyabet riskini önleyebiliyor. Araştırma sonuçları cevizin günlük beslenme ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor.
Sonuçların daha iyi anlaşılması ve kalori hesaplamasında kullanılan bu tekniğin, diğer gıdalardaki kalori sayımını potansiyel olarak nasıl etkileyebileceğini görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.
Dr. Baer ile birlikte çalışan eş-yazarlar, USDA Gıda Bileşenleri ve Sağlık Laboratuvarı’ndan Dr. Sarah K. Gebauer ve Dr. Janet A. Novotny’dir.
Bu çalışma kısmen USDA ve California Walnut Commission tarafından desteklenmiştir.