Akciğer kanseri sebebiyle her yıl 1 buçuk milyon kişi ölüyor. Sigarayı bırakmak ise akciğer kanseri riskini tam yüzde 95 oranında düşürüyor.
Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bazen başka organlara da yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür, ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon ölüme neden olmaktadır.
RİSK FAKTÖRLERİ
En büyük nedeni sigara kullanımıdır. Sigara tüm akciğer kanserlerinin yüzde 95’inden sorumludur. Pasif içiciler de aynı riski taşır. Yakın ailesinde akciğer kanseri olanlar da risk altındadır. İşi gereği radon, nikel, asbest, hardal gazı, arsenik gibi kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde de daha çok görülür. Korunmanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır. Böylece risk oranı yüzde 95 geçer. Spor yaparak da kanser riskini azaltmış olursunuz. Ayrıca bol sebze-meyve yiyin, içkiyi bırakın ve az yağlı beslenin.
BELiRTiLERi NELERDiR?
Uzun süren öksürük (inatçı öksürük), Göğüs ağrısı, Kanlı balgam çıkarmak ve çıkarılan balgam miktarının fazla olması, Sırtta ve omuzda geçmeyen ağrı, Sesin kısıl-ması, Yüzde ve boyunda şişlik oluşması.
KORUYUCU BESiNLER
Brokoli, havuç, mantar, zeytinyağı, balık, kırmızı üzüm, yeşil çay, soya fasulyesi, sarımsak, böğürtlen, ısırgan tohumu koruyucu besinler arasında yer almaktadır.