Bütün gün okulda olan çocuğunuzun nasıl beslendiği son derece önemli. Onu bunaltmadan sağlıklı beslenmeyi öğretin. Çantasına hazır gıdalar koymayın
Okulların açılmasıyla birlikte çocuklu olan evlerde de bir telaş başlıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla uyanan çocuklar ve aileleri hızlı bir şekilde hazırlanıp okula yetişme telaşına giriyor. Bu telaş içerisinde atlanmaması gereken en önemli detaylardan biri ise sağlıklı bir kahvaltı ve beslenme çantası. Çünkü hem bedensel, hem de zihinsel gelişimin sağlıklı olabilmesi için doğru beslenmek şart. İştahsız ve yemek seçen bir çocuğunuz varsa işiniz biraz daha zor. Ama ona farklı alternatifler sunarak sağlıklı beslenmesini sağlamak da sizin elinizde. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkayha, çocukların sağlıklı ve başarılı bir okul dönemi geçirebilmeleri için özel önerilerde bulunuyor…
Çocuklarınıza örnek olun
Büyüme çağında olan ve kendilerine anne ve babalarını rol model alan çocukların, siz kahvaltı yapmıyorsanız kahvaltı yapmasını beklemeyin. Güne 10 dakika daha erken başlayıp ona kahvaltı hazırlayın ve beraber kahvaltı edin.
Çocuğu tek tip kahvaltıya zorlamayın
Okul başarısının artmasının en önemli destekçilerinden biri de dengeli kahvaltıdır. Ancak çoğu zaman çocuklar yataktan kalkar kalkmaz bir şeyler yemek istemiyor. Sizin de çocuğunuz sabah kalktığında kahvaltı yapmak istemiyorsa, üzerine gitmeyin. Pratik ve sevebileceği kahvaltı alternatifleri yaratabilirsiniz.
DOMATESLİ TOST HAZIRLAYIN
Peyniri sevmiyorsa reçelle tatlandırabilirsiniz
Sabah kahvaltısında peynirli ve domatesli tost sağlıklı bir mönü olacaktır. Çocuğunuza evde kahvaltı yaptırtamıyorsanız okul kantininden peynirli domatesli tost almasını sağlayın. Peynir, kalsiyum ve protein deposu. Peyniri kahvaltıda tüketmekten hoşlanmıyorsa, ev yapımı reçel ile tatlandırarak çocuğunuza sevdirebilirsiniz. Ya da sabah kahvaltısında hazırlayacağınız salçalı peynirli bir ekmek de farklı ve çocuğunuzun sevebileceği bir lezzet olabilir.
Ceviz olmazsa olmaz
Ceviz hafızayı güçlendirip algıyı netleştiriyor, daha kolay odaklanmayı ve dikkat dağınıklığını önlüyor. Çocuğunuz cevizi sade olarak yemekten hoşlanmıyorsa, dilerseniz meyveli-cevizli-tahıllı kekler, dilerseniz de peynirli-cevizli-tahıllı kekler pişirebilirsiniz. Sabah kahvaltısında bir kutu süt ile birlikte tüketeceği cevizli tuzlu veya tatlı kekler çocuğunuzun güne daha sağlıklı başlamasına yardımcı olacaktır. Kahvaltının yanı sıra beslenme çantasına da iki adet ceviz koyabilirsiniz.
BİTTER ÇİKOLATALI KEK PİŞİRİN
Ceviz sevmeyen çocuklar yaban mersinli bitter çikolatalı kek yesin
Yaban mersini ve bitter çikolata beyin reseptörlerini aktive ederek odaklanma ve konsantre olmayı kolaylaştırıyor. Çocuklarınız kahvaltı yapmamak için bahane üretiyorsa siz bahane üretmeyin ve onlara sevebilecekleri sağlıklı kahvaltılıklar yaratın. Örneğin kahvaltıda yaban mersinli kurabiye ya da bitter çikolatalı kek gibi alternatif yiyecekler hazırlayabilirsiniz.
Hazır meyve suyu ve meyveli süt vermeyin
Hazır meyve suyu veya meyveli süt tüketimi çocukların uzun vadede obezite riskini artırıyor. Okul kantinlerinden sağlıklı olduğu düşünüldüğü için kolaylıkla elde edebilecekleri içecekler, çok fazla basit şeker içeriyor. Enerji ihtiyaçları fazla olan büyüme ve gelişme çağında olan çocukların enerjilerini sağlıklı ve dengeli bir şekilde karşılamaları gerek. Bu nedenle de çocuğunuzun beslenme çantasına hazır meyve suyu veya meyveli süt koymayın. İçecek olarak ayran tercih edebilirsiniz.
ZARARLARINI DA ANLATIN
Meyveyi, meyve suyuna tercih edin
Artık pek çok okulun kantininde de rahatlıkla bulunabilen meyveler ilk tercih olmalı. Eğer beslenme çantası hazırlamıyor ve çocuğunuz okul kantininden kendi ara öğünlerini alıyorsa, onu yakından takip etmelisiniz. Ancak çok da üzerine düşmeden doğru beslenmeyi öğretmek hedef olmalı. Çocuğunuza anlayabileceği bir dil ile meyvenin onu mikroplara karşı koruyacağını, bir bardak meyve suyu içerken dört-beş meyveyi aynı anda yediğini, bunun da ne kadar zararlı olabileceğini anlatın. Eğer tercih şansı varsa meyveyi tercih etmesi gerektiğini de söylemelisiniz.
Beslenme çantasına evde hazırladığınız cipsi koyabilirsiniz
İçerisinde MNG olan hazır besinler çocuklarınızı bağımlı yapıyor ve obeziteye sürüklüyor. Peki nedir MNG? Mono- SodyumGlutamat; merkezi sinir sistemi üzerinde yarattığı etki ile bu besinlere bağımlılığı artırıyor. Daha sağlıklısını evde çocuğunuz ile beraber yapın. Patatesleri ince ince dilimleyip tuzlayıp baharatladıktan sonra fırına verin. Yoğurtlu sos ile birlikte gönül rahatlığı ile tüketin. Açılıp kapanabilen küçük buzdolabı poşetlerinin içinde beslenme çantasına koyarak cips almasının önüne de geçebilirsiniz.
Öğlen yemeklerinde ayran veya yoğurt olmazsa olmaz
Çocuğunuzun protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için öğlen yemeklerinde ayran veya yoğurt yemesini sağlayın. Ona farklı seçenekler sunabilirsiniz. Eğer çocuğunuz öğlen yemeğini evde yiyip okula gidiyorsa ya da yemeğini yanında götürüyorsa ıspanağı, havucu, kabağı, karnabaharı yoğurt ile karıştırıp ona güzel salatalar yapabilirsiniz. Ton balıklı veya peynirli sandviçler de öğle yemeği için pratik ve besleyici olabilir. Sabah kahvaltısı ile öğlen yemeğini birleştiren çocuklar için peynirli ekmek arası omlet ve adaçayı da besleyici bir alternatif.
FAZLA YİYECEK KOYMAMALISINIZ
Miktarları çocuğunuza göre belirleyin
Çocuğunuzun ara öğünü için bir beslenme çantası hazırlıyorsanız; peynir, zeytin ve domatesli bir sandviç bu mönünün en önemli besin öğesi olacaktır. Sandviçin yanı sıra mevsim meyvesiyle birlikte ceviz, fındık ya da badem mutlaka beslenme çantasında olması gereken yiyecekler arasında. Çocuğunuzun damak zevkine göre kuru kayısı, kuru üzüm ya da kuru erik de lezzetli alternatifler olacaktır. İçecek olarak da ayranı tercih edebilirsiniz. Ancak miktarları çocuğunuzun yiyebileceği ölçülerde tutmalısınız. Fazla yiyecek koymanız o besinden uzaklaşmasına neden olabiliyor.
Beslenme çantasına su koymayı unutmayın
Su, beynin enerji kaynağı. Nasıl araba benzinsiz, fırın elektriksiz çalışmıyorsa, beyin de susuz çalışmıyor. Plastik pet şişelerde bulunan kimyasallar zaman ile suya karışır. Pet şişelerde bulunan bisfenol-a ve dioksin vücutta yağ dokuda birikir ve kanser yapıcı etkisi vardır. Bu nedenle cam şişe suları tercih edin. Çantasının yanında taşıyabileceği cam veya çelik mataraları tercih edebilirsiniz.
NANELİ AYRAN EN GÜZEL İÇECEK
Daha sağlıklı dişler için elma ve havuç
Ara öğünde beslenme çantasına elma ya da armut koyabilirsiniz. Meyveleri küçük dilimlere ayırmadan koymanız sağlık açısından çok daha faydalı. Dişlerde mekanik diş temizliği etkisi yaratacağı için sert meyveleri ısırarak yemeleri çok daha sağlıklı.
Asitli içecekler hem dişlerine, hem bedenine zarar
Okul çağı çocuklarının sıklıkla tercih ettiği asitli içecekler ve şekerli soğuk çaylar, gün içinde yüksek miktarda kalorinin şekerden gelmesine ve çocukluk çağı obezitesinin artmasına neden oluyor. Bu içecekler yerine ayran hem sağlıklı, hem besleyici. Ayranı sade olarak içmeyen çocuklara ise ambalajlı naneli ayran güzel bir alternatif olabilir.