Çocukların sağlığına zarar veren toksik maddelerin neler olduğunu merak ediyor musunuz? Bu toksik maddeler içerisinde deterjan, diş dolgusu, bazı ilaçlar ve bazı bazı aşılar da var…
Muhtemel yan etkilerine rağmen, aşıların gerekliliğini aklımızda bulundurmamız gerekir. Çünkü birçok durumda, çocukların sağlığı bunlara bağlıdır.
Toksinler gezegenimizin hemen her yerinde bulunabilirler ve özellikle de çocuklara karşı zarar teşkil ederler. Kirlilik, böcek zehri, temizlik ürünleri, belirli gıdalar, ilaçlar ve hatta bazı aşılar, çocukları toksik kimyasal maddelere maruz bırakırlar ve uzun vadede sağlıklarını birçok açıdan olumsuz etkileyebilirler.
Çocukları toksik maddelerden nasıl koruyabiliriz?
Bugünün dünyasında, toksinlerin vücudumuza girerek çeşitli sağlık problemlerine yol açmalarının önüne geçmek neredeyse imkansızdır. Kirlilik, kötü beslenme alışkanlıkları ve bazı kötü alışkanlıklar, vücudumuzda çeşitli organları etkileyebilecek toksik maddelerin birikmesine yol açar.
Çocuklar bu toksik maddelerin tamamına çevrelerinden veya yemelerine izin verdiğimiz yiyeceklerden dolayı maruz kalırlar. Ancak, toksik maddelerin ve bunların çocuklara olan etkilerinin farkında olmak, onları koruyabilmek ve üzerlerindeki olumsuz etkilerini azaltabilmek adına önemlidir.
Yıllar geçtikçe, tıbbın ilerlemeye devam etmesine ve çeşitli sağlık problemlerine çözüm bulmasına rağmen; toksik maddelerle ilgili problemlerin boyutları artmaktadır. Bu bağlamda çocukların ve yetişkinlerin toksik maddelere maruz kalma ve hasta olma oranı da artmaktadır.
Birçok insan hala inkar etse de, toksik maddeler çocuklarda basit alerjilerden birçok kanser çeşidine sebep olabilmektedirler. Çeşitli araştırmalar göstermektedir ki; toksik maddelere maruz kalma durumu, öğrenme ve gelişim problemlerine veya davranışsal bozukluklara sebep olabilmektedir. Ayrıca; otizm, savunma zayıflığı ve diğer kronik hastalıklara da sebep olabileceği belirtilmektedir.
Çocuklara zarar veren başlıca toksik maddeler hangileri, biliyor musunuz?
Cıva dolgular
Dolgularda bulunan cıva içeriği, her gün, yavaşça çocuğun vücuduna girebilir ve nörolojik zararlara sebep olabilir.
Bazı ilaçlar
Bu konu ile ilgili fazla bilgi sahibi olmasak da, bazen çocuklara reçete edilmiş ilaçlar dahi, onlar için oldukça toksik ve tehlikeli olabilmektedir. Bu ilaçlara örnek olarak amfetaminler gösterilebilir. Bunlar, sokaklarda satılan sentetik ilaçlar olan metamfetaminlere oldukça benzerdirler. Ayrıca, çocuklara antidepresan ilaçların reçete edildiği durumlar da gitgide daha sık görülmektedir ki bu da oldukça tehlikelidir.
MSG (Monosodyum Glutamat)
Bu toksik madde her yerde, özellikle yiyecek ve kişisel bakım ürünlerinde bulunmaktadır.
Bazı aşılar
Bazı aşılar, onlarca yıldır inandığımızın aksine, sandığımız kadar güvenli olmayabilmektedirler. Bu sebeple, aşıların bileşenleri hakkında küçük bir araştırma yaparak muhtemel yan etkilerine göz atmak, oldukça iyi bir fikirdir.
İşlenmiş gıdalar ve fast food
İşte bunlar, çocukların favorisidir. Onları memnun etmek için her zaman bu tarz “yiyecekler” almaya yöneliriz. Kokuları ve tatları oldukça lezzetli olsa da; bu yiyeceklerin kanser riskini artıran kimyasallarla dolu oldukları kanıtlanmış bir gerçekliktir. Bu tarz yiyecekler ayrıca obezite gibi uzun vadede yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren hastalıklara yakalanma riskini de arttırmaktadırlar.
Çamaşır deterjanları
Bu ürünler çamaşır yıkarken oldukça kullanışlı olabilirler ancak hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlıklarını olumsuz olarak etkileyebilecek birçok toksik madde içeriyor oldukları da doğrudur.
Şampuanlar ve diğer kişisel bakım ürünleri
Bugüne kadar şampuan veya diğer kişisel bakım ürünlerinin etiketlerinde yer alan değişik maddeler hakkında düşünmemiş olabilirsiniz ancak ufak bir araştırma yaptıktan sonra, bu ürünlerin vücudunuz için ne denli toksik maddelerle dolu olduğunu fark edersiniz. Bu sebeple bu ürünleri minimum oranda kullanmak ve mümkün olduğunca doğal ikameleri ile değiştirmek en iyi alternatif olacaktır.
Ev temizliği ürünleri
Cam temizleyiciler, fırın temizleyiciler, deterjanlar veya sabunlar ve oldukça zararsız gibi görünen diğer tüm temizlik malzemeleri aslında birçok kimyasal içerik barındırırlar ve gerçek anlamda tehlikelidirler. Bu ürünlerin solunması veya sindirilmesi sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir, hatta ölümcül zararlar verebilir. Bu tür ürünleri çocuklarınızın ulaşabileceği yerlerde bırakıyorsanız, bu konuyu tekrar düşünmenizi tavsiye ederiz.
Çevre kirliliği
Bugünün dünyasında çevre kirliliğine maruz kalmamak neredeyse imkansızdır. Taşıtlardan salınan dumanlar, çeşitli fabrikalar, sigara ve diğer zehirli maddeler çocuğunuzu ve tabii ki sizi de olumsuz olarak etkilerler.
Gazlı içecekler
Çocuklar bu ürünlerin aromasına bayılırlar ve susuzluklarını bunlarla gidermeye çalışırlar. Ancak şu bir gerçektir ki; bu tarz içecekler yüksek oranda fosforik asit içerirler. Bu da çocukların kemiklerini ve dişlerini olumsuz olarak etkilemektedir.