Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Damak Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Damak Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Başka hiçbir belirti göstermeyen damak kaşıntısı genellikle tahriş veya hafif alerjiden kaynaklanır. Yanma, kabarcık oluşumu veya renk değişimi gibi belirtiler varsa mikrobik bir iltihap söz konusu olabilir.

Damak Kaşıntısının Nedenleri 1) Tahriş

Damak dokularında oluşan tahriş iyileşme sürecinde iken kaşıntıya neden olabilir. Tahrişe neden olabilecek durumları sıralıyoruz:

Sıcak gıdalar: Damağın özellikle yumuşak olan kısmı çok hassastır. Çok sıcak bir yudum kahve ile bile tahriş olabilir. Balık kılçığı, çok sert patates cipsi gibi damağı çizebilecek gıdalar Alkol, tütün mamulleri Aşırı baharatlı, asitli, tanecikli gıdalar Reflü sonrası ağza kadar gelen mide asidi 2) Alerji

Damak kaşıntısı ile birlikte göz yaşarması, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi sorunlar da görülüyorsa neden büyük ihtimalle alerjidir. Mevsimsel alerji de söz konusu olabilir, damağa temas eden herhangi bir madde de alerjik tepkiye neden olabilir. Olası alerjen maddeleri sıralıyoruz:

Sigara Toz, küf, polen, duman Hayvan kılları ve döküntüleri Sakız Besinler

Diğer belirtiler olmadan sadece damak kaşıntısı bile hafif bir alerjik tepki olarak karşımıza çıkabilir. Damağınıza temas eden maddeleri takip ederek kaşıntıya neden olduklarında alerjeni tespit edin. Özellikle mevsimsel olan alerji için alerjik rinit olabilir.

3) Tükürük Bezi Üzerinde Ağız Ülseri

Sürekli aynı nokta kaşınıyorsa, baharatlı veya kızarmış gıdalarla kaşıntı şiddetleniyorsa ve ağrılı ise neden büyük ihtimalle pamukçuk da denilen ağız ülserleridir.

4) Kalsiyum Oksalat

Bazı yiyeceklerde yoğun miktarda bulunan kalsiyum oksalat kristalleri, herhangi bir sağlık problemi oluşturmamasına rağmen damak kaşıntısına neden olabilir. Yüksek miktarda kalsiyum oksalat içeren gıdalar şunlardır:

Çikolatalı içki kokteylleri Kuru kayısı, incir, kivi, erik, şalgam Kuruyemişler Haşhaş tohumları Soya sütü Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Damak kaşıntısına neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

Mantar ve virüs iltihapları: Yüksek ateş, nefeste kötü koku, renk değişimi gibi başka belirtiler de görülecektir. Yetersiz ağız temizliği Nadiren ağız kanseri Damak Kaşıntısı Tedavisi

Damak kaşıntısına iyi gelen yöntemler şunlardır:

1) Sebebi Saptayın

Damağınız kaşınmadan önce en son ne yediniz? Veya polene maruz kaldınız mı? Damak kaşıntısına neden olan etkeni tespit edin. Alerjik tepkiler hakkında bilgi edinin. Damağınızı tahriş edebilecek gıdalardan ve diğer unsurlardan uzak durun.

2) Ilık Su

Ilık içecekler yudumlayın veya ılık su ile gargara yapın. Dikkat, sıcak değil; kaşıntıyı yanmaya çevirmeyin.

3) Bal

Biraz bal diğer harika faydalarının yanında ağzınızı ve damağınızı da rahatlatır. Ilık süte karıştırarak yudum yudum tükettiğinizde maksimum verimi alırsınız.

4) Dondurma

Dondurma ile ağız içine yapacağınız soğuk uygulama kaşıntıyı anında yok edecektir. Fındık, ceviz gibi parçacıklı içeriği olmasın.

5) İlaç Tedavisi

Ağzınızda pamukçuk olması durumunda gümüş nitrat, sukralfat, debactarol içerikli ilaçlar kullanabilirsiniz.

Tüm bu eylemlere rağmen damak kaşıntısı geçmiyorsa daha ciddi bir problem olup olmadığını tespit etmek için diş hekimine veya bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmanızı öneririz.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.