Dikkat eksikliği, genellikle çocuklarda görülen hiperaktivite bozukluğudur. Yetişkinleri de aynı ölçüde etkilemektedir. Erken yaşlarda fark edilen ve özellikle de, erkek çocuklarda görülen bir durumdur. Birçok toplumda oldukça sık görülmektedir. Çocuklarda okulun ilk yıllarında ortaya çıkar. Ayrıca, doğumda yaşanan bazı travmalar, genetik ve çevresel faktörler de, dikkat eksikliğinde etkilidir.
Nedenleri: Beynin ön bölgesi, kişinin belli bir konuya odaklanması, ya da belirli bir görevi başlatması, sürdürmesi, planlaması, organize olabilmesi ve dikkat işlevlerinin yönetilmesi gibi durumların gerçekleşmesini sağlar. Dikkat eksikliği olan kişilerde, beynin dikkat şebekesinin işlevselliğinde birtakım düzensizlikler oluşur. Böylece, kişinin dikkati zorlanır ve bir konuya odaklanamaz. Hatta, dikkatini çekmeyen konularda da odaklanma beceresi sergileyemez.
Belirtileri: Çocuklarda dikkat eksikliği bozukluğunda, dersi dinleyememe, etrafla ilgilenme, takip ettiği yazıları defterine geçirememe, ödev yaparken sıkılma, aşırı hareketlilik, acelecilik, ilgi alanlarının çabuk değişmesi, tehlikeli birtakım davranışları göze alabilme, zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınma, görev ve sorumluluklarını tanımlayamama, etkinliklere katılmada güçlük, oyun oynamada zorlanma gibi birçok belirtilerle kendini belli eden bir tablo görülmektedir.
Tanı: Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanı tarafından yapılan muayenenin yanı sıra, öğretmen ve ebeveynlerden alınan detaylı bilgi sonucunda dikkat eksikliği teşhisi konulur. Hem tanı, hem de takipte beynin ön bölgesinin işlevselliğini ölçen testler sayesinde somut verilere ulaşılır.
Tedavi: Dikkat eksikliği tedavisinde yaşa, derecesine ve hiperaktivite ile birlikte görülmediğine bağlı olarak tedavi uygulanır. Uygulanan ilaç tedavisi aslında tedavinin bir parçasıdır. Burada hedeflenen, ilaç tedavisiyle soruna bağlı zorlukların düzeltilmesi amaçlanır. Tedavide hızlı sonuç alınabilmesi için ilaç tedavisi uygulanır. Böylece çocuktaki işlevsellik bozulmasının hızla düzeltilmesi sağlanmalıdır. İlaçlar; özellikle beynin dikkatle ilgili bölümlerinde odaklanması, dikkatini sürdürebilmesi, dikkatini yönlendirilebilmesi gibi dikkat işlevlerindeki bozuklukların giderilmesini sağlar.Böylece, beyindeki nörokimyasal iletideki düzensizlikleri de düzelterek, kişideki dikkati daha sağlıklı bir seviyeye ulaştırır. Özellikle, küçük yaşlarda görülen dikkat eksikliği tedavisinde ailenin eğitilmesi, terapiler, çocukla yapılan çalışmalar ve nöroterapi gibi yöntemler, en önemli destekleyici tedavi metotlarındandır.
Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna eşlik eden sorunları ise şöyle sıralayabiliriz. Öğrenme ve davranış bozukluğu, arkadaş ve çevre ilişkilerinde problemler yaşanması, okul sorunları, karşı gelme bozukluğu ve karşıt olma gibi sorunlar görülebilir.