Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Diş Ağrısı Neden Oluşur?

Diş Ağrısı Neden Oluşur?

Diş ağrısı, diş yapısının çürükle, kırıkla ya da  çatlamayla bozulmasına denir. Dişe gelen travmalar sonucunda diş ağrısı oluşur. Diş kökünde kemiğin içerisinde oluşan apseler , enfeksiyon sebebiyle dişin yapısını bozarak  ağrıya neden olur.  Ayrıca diş eti hastalıkları da diş ağrılarının kaynaklarıdır. Toplumda fazlasıyla diş çürüklerine rastlanılmaktadır. Özelikle yetersiz ağız hijyeninden ve dişin koruyucu tabakasına gereken özeni göstermemekten kaynaklanır.

Diş ağrısı neden oluşur?

Diş eti hastalığı sonucunda diş eti normalde olması gereken seviyenin daha aşağısına doğru göç eder. Sağlıklı bir insanda, diş eti ve kemikle örtülü olan kök yüzeyleri açığa çıkar. Bunun sonucunda da bu bölgelerde ısı izolasyonu ortadan kalkar. Böylece, sürekli gelen sıcak soğuk gıdalar ve fırçalama gibi işlemler, diş etlerinde  ve dişte hassasiyet şeklinde ortaya çıkar. Aynı zamanda diş eti hastalığı sonucunda dişlerde hareket varsa, yani  dişler sallanıyorsa; yemek yeme ve çiğneme sırasında üzerlerine basınç gelmesi sonucunda da,  yine diş ağrılarıyla karşılaşılabilir.  Özellikle,  yirmilik yaş dişleri çoğunlukla kemik içerisine gömülüdür ve zor çıkarlar.  Bu dişler çıkarken hem kemiğe baskı yaparlar, hem de o bölgede derin bir diş ağrısı şeklinde kendini gösterirler. Eğer üst dişlerin tümünde bir ağrı varsa, genelde  sinüzitten şüphelenilir.  Hasta, aniden oluşan soğuk sıcak hassasiyetiyle diş hekimine başvurabilir.  Burada akla gelen diş ağrısı nedenleri ise şöyle sıralanabilir.

Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve apseleri, diş minesinin aşınması, gömülü dişler( Yirmilik dişler), düşmüş dolgular, kenarları açılan dolgular, ağızda diş eti uyumunu kaybetmiş dolgular, yerlerinden oynamış kaplamalar, diş eti iltihaplanmaları, diş gıcırdatma, kanal tedavisi, yanlış yapılan protezler  olarak sayabiliriz.

Bu ağrılar, yine kısa süreli  sıcak soğuk hassasiyeti  şeklinde kendini belli eder. Kendi kendine başlayan  ve sebepsiz ortaya çıkan,  özellikle gece oluşan ağrılarda ise, dişlerdeki derin çürüklerin, apsenin ve iltihabın neden olduğu düşünülebilir. Hastalarda uyutmayan ağrılar, gömülü yaş dişleri yani yirmilik yaş dişleri sebebiyle de oluşabilir.

Diş Ağrısında Tedavi

Diş ağrısının  tanı yöntemi olarak, diş ağrısının karakterine de önem vermek gerekir. Çünkü diş ağrısının karakteri,  hekimler için oldukça  önemlidir. Genellikle teşhiste ve tedavi planlamasında bu yöntemden yararlanılır. Diş ağrısı tedavisinde, zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerekir. Çünkü, diş ağrıları kendi kendine geçme özelliğine sahip değildir, mutlaka tedavi gerektirir. Eğer diş ağrısı, diş çürüğü nedeniyle kaynaklanıyorsa ve dişin sinirine dek ulaşıp, dişin canlılığını yitirmesine  sebep olmuşsa, ” kanal tedavi” veya dolgu  yöntemi uygulanabilir. Ya da herhangi bir tedaviye cevap vermeyen durumda ise dişin çekilmesi gerekebilir.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.