Şeker hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç, prostat kanserinden koruyor. Yapılan çalışmalarla da bu kanıtlanmış. Yan etkileri de hafif olan bu ilaç sayesinde prostat kanserinden ölüm oranları azaldı
Son aylarda yapılan çalışmalar; yıllardır diyabet tedavisinde kullanılan etken maddesi metformin olan ilacın, prostat kanserinden korunmada yararlı olduğunu gösteriyor. Bilim adamlarının araştırmaları; metformin etken maddesinin, diyabeti olmayan hastalarda da güvenli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu konuda yapılan bir çalışmada; prostat kanserinin erken evresinde olan bir gruba metformin verilmiş, diğer gruba ise verilmemiş. Sonucuna göre; metforminin, diyabeti olmayan prostat kanseri hastalarında yarar sağladığı kanıtlanmış. 4 bin erkek üzerindeki başka bir araştırmada da; metformin alanlarda prostat kanserine daha az rastlandığı görülmüş. Bu gelişmelerin ışığında Dr. David Margel ise “Artık metformin sayesinde prostat kanserine bağlı ölümlerin sayısında azalma olacak” yorumunda bulundu.
ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 24 AZALDI
Yeni bir çalışmada ise şeker hastası olan 3 bin 800 erkek incelendi. Bu grubun üçte biri metforminle, üçte ikisi ise başka diyabetik ilaçlarla tedavi edildi. Dört yıl süren çalışmanın sonucuna göre; en az 19 ay metformin alanlarda, kansere çok daha az rastlandı. Kanser olanlarda ise ölüm riski yüzde 24 oranında azaldı. Bu da metforminin hem kanserden korunmada, hem de kanser tedavisinde faydalı olduğunu gösteriyor.
BAŞKA KANSER TÜRLERİNDE DE ETKİLİ
Bu ilacın, kanser hücrelerini öldürdüğü ve anti-anjiogenetik etkiye sahip olabileceği düşünülüyor. Öte yandan 20 bin vakanın incelendiği başka bir çalışmada ise, metforminin başka kanser türlerine yakalanma riskini de azalttığı görülüyor. Diyabet ve prostat kanseri, Amerika’da çok sık görülüyor. İstatistikler ise her üç erkekten birinin 60 yaşından sonra prostat kanserine yakalanacağını gösteriyor. Verilerin sonuçlarına göre; her yıl Amerika’da 300 bin yeni vakaya daha rastlanacağı ve bunlardan yaklaşık 30-35 bininin ne yazık ki hayatını kaybedeceği iddia ediliyor.
YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR
Çalışmalarda; diyabet ve obezitenin yüksek kanser riski taşımasına rağmen, glikoz kontrolü için metformin alanların kanser olma ihtimali düşük çıktı. Metforminle ilgili yapılan ve son 10 yılı kapsayan bir araştırmaya, 8 bin diyabet hastası katıldı. Araştırmanın sonucuna göre; şeker hastalarının kanser olma ihtimalinin yüzde 54 oranında azaldığı ortaya çıktı.
OBEZ OLAN HASTALARA KİLO VERDİRİYOR
Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında; metforminin, Amerika’da çok fazla görülen ve ikinci ölüm nedeni olarak gösterilen kolorektal kanserleri de önlediği anlaşıldı. Ayrıca meme, kolon, akciğer kanserleri hastalarının yaşam sürelerini de uzattığı ortaya çıktı. Metforminin yan etkileri çok hafiftir. En çok ishal ve mide sorunlarına rastlanır. Bu şikayetler de genellikle ilacın kullanılmaya başlanmasının ardından iki hafta sonra azalır. Verilmesi gereken günlük doz ise 2 gramdır. Sabah ve akşam yemeklerinden sonra alınabilir. Metforminin yararlarından biri de; obez hastaların kilo vermesini kolaylaştırmasıdır. Ancak böbrek, karaciğer ve ileri kalp hastalığı olanlarda doktor kontrolünde kullanılmalı ve dikkatli olunmalıdır.