Uzmanlar, lohusalık döneminin hassas bir dönem olduğunu vurgulayarak şok diyetlerden kaçınılması gerektiğini önemle belirtiyor. İşte doğum sonrası nasıl bir diyet yapmaları konusunda uzmanlardan yeni annelere önemli tüyolar:
PROTEİNDEN ZENGİN DİYET
Prof. Dr. Ziya Mocan (İç Hastalıkları Uzmanı): Doğumdan hemen sonra kilo vermek tehlikeli değildir ancak bu verilen kilonun miktarına bağlı olarak değişebilir. Doğum sonrasında, normal zamanda olduğundan daha yavaş kilo verilmeli. Anne süt verdiği için; vitaminini, proteinini yeterli almalı. Aşırı kilolularda haftada bir kilonun verilmesine yönelik bir diyet hazırlanırken, yeni doğum yapmış annelere haftada en çok yarım kilo verdirecek bir diyet verilir. Düzensiz bir beslenmede, besleyici maddelerin alınmamasına bağlı; hem sütünde, hem de kendi beslenmesinde eksiklikler meydana gelebilir. Anneye vitamin, demir ve proteinden zengin bir diyet programı hazırlanmalı. Şeker, un ve karbonhidrattan uzak durulmalı. Normal şartlarda üç litre sıvıyı öneriyoruz, loğusalar da bol sıvı tüketmeli.
FAZLA KİLO İLK 6 AYDA VERİLMELİ
Dr. Murat Berksoy (Aile hekimi): Doğumdan hemen sonra ideal kiloyu hedeflemek normal değil. Ortalama 3-3.5 kilo doğan bir bebek, beraberinde 3-7 kiloyu da götürür. Anne adayı ortalama 12 kilo almışsa, doğumla yarıya yakınını verir. Geriye mutlaka en az 3-5 kilo kalır. Bu da, doğum sonrası ideal kilonun olamayacağını gösterir. Daha çok kilo alan anne adaylarının ise, ideal kiloya ulaşabilmesi için en az 3-6 ay gereklidir. Anne adayı gebelikte sağlıklı beslenmişse, emzirmeyi de tam olarak gerçekleştirebilir. Emziren kadın, doğum sonrası kilo riskini azaltarak kısa zamanda fit olur. Gebelikte aşırı kilo alımı ve doğum sonrasında fazla kiloları ilk altı ayda verememek, obeziteye neden olur.
HEDEF AYDA 2 KİLO OLMALI
Banu Kazanç (Diyetisyen): Lohusalık döneminde kilo vermek için kendinize hedef koyun ve bu hedefi ayda 2 kilo verecek şekilde belirleyin. Verdiğiniz kiloların kalıcı olması da ayrı bir önem taşır. Bu nedenle bu dönemde annelerin haftada bir takip edilmesi gerekir. Beslenme programı, annenin süt salgısına göre de ayarlanmalı. Örneğin; süt salgısı azalmışsa, diyetin karbonhidrat miktarı artırılmalı. Yani annenin daha bol makarna ve meyve yemesi, komposto içmesi gerekir. Tabii proteini de unutmamak lazım. En iyi protein kaynağı balıktır.