Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?

Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?

Bebeğin sağlıklı olması, tüm besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, enfeksiyonlara karşı koruması ve kolay sindirilebilir olması sebebiyle anne sütünün yeri doldurulamayan bir besin olduğu biliniyor. Bu sebeple büyümenin en hızlı olduğu yenidoğan döneminde emziren annelerin beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Bahçıvan, annelerin emzirme döneminde yeterli ve nitelikli anne sütü için nasıl beslenmeleri gerektiğini mynet.com sitesine anlattı.

Beslenme tarzı sütün kalitesini belirliyor

Anne sütü, annenin aldığı besinlerin bir ürünü olarak ortaya çıkıyor. Bu dönemde enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimi artıyor. Çünkü salgılanan sütteki enerjinin önemli bir kısmı annenin beslenmesinden sağlanıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Bahçıvan, emziren annelerin enerji gereksinimlerinin normal standartlarda olan kadınlara oranla yüzde 30 daha yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: “ Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı düşünülürse, emzirme döneminde günlük enerji gereksinimine 750 kalorilik ek yapılmalı. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 250 kalorisi ise hamilelikte kazanılan depolardan karşılanıyor. Yani hamilelikte alınması önerilen kilonun bir kısmı emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak için depolanıyor” diyor.

Günde 3 litreye yakın sıvı şart

Emzirme döneminde sütün artması için doğru beslenmenin yanı sıra annenin stresten uzak kalması, uyku kalitesinin iyi olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Bahçıvan, bu dönemde içilebilecek sıvıları da şöyle anlatıyor: “Yüzde 87’si sudan oluşan anne sütünün hacmi, bol sıvı alındıkça daha da genişliyor. Bu sebeple annenin günde 3 litreye yakın sıvı alması çok önemli. Emzirme döneminde annenin özellikle su, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, limonata, süt ve ayran gibi içecekler tüketmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra ıhlamur, nane, rezene, ısırgan otu, papatya gibi bitki çaylarından da destek almasında bir sakınca görülmüyor. Bebeği sık sık emzirmek de, süt bezlerini sürekli uyararak süt yapımını artırmaya yarıyor.”

Balık ve yumurta olmazsa olmaz

Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzelerin her öğünde düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Bahçıvan, kalsiyum yönünden zengin olan süt, yumurta, peynir gibi besin gruplarının mutlaka günlük beslenme programında yer alması gerektiğini belirterek proteinin önemini şöyle anlatıyor: “Emzirme döneminde omega 3 yağ asidi içeriğinden dolayı oldukça önemli bir yeri olan balık, bebeklerin beyin ve göz gelişiminde oldukça etkili olduğu için özellikle yağlı olanlar (somon, levrek vb.) tercih sebebi. Emziren annelerin protein ve demir ihtiyacı için yumurta, et, tavuk, balık tüketmeleri gerekiyor, ancak et tüketimi az ise haftada en az 4 gün yumurta yenmesi de protein ihtiyacını karşılayabiliyor.”

Demir eksikliğine karşı C vitamini

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Bahçıvan, bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması için anne sütünde demir bulunması gerektiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu sebeple annenin her gün demir yönünden zengin olan et, tavuk, balık, yumurta, ceviz ve badem gibi kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller veya pekmez tüketmesi öneriliyor. Bunun yanı sıra C vitamini içeren maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, domates, yeşil biber, portakal, greyfurt, çilek gibi besinler de demir emilimini artırıyor” diyor.

2 fincandan fazla çay ile kahve zararlı

Emzirme döneminde annelerin katkı maddesi içeren salam, sosis ve sucuk gibi besinlerden uzak durmaları gerektiği uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Bahçıvan kahve veya çayın günde 2 fincandan fazla tüketilmesinin kafeinin süte geçmesi nedeniyle bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek “ Mucize bir besin olan anne sütü, aşırı kafein alımında zararlı bir besine dönüşerek, başta reflü olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Aynı zamanda bebekte huzursuzluk, uyku problemleri gibi sorunlara yol açabiliyor“ diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Bahçıvan ayrıca kahve veya çayın demir emilimini engellemesi nedeniyle yemek sırasında ve yemekten hemen sonra tüketilmemesi, içilecek çayın da mümkün olduğunca açık olması gerektiğini söylüyor.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.