Domates salçasını yemeklere, çorbalara katın hastalanmayı unutun!
Genel kanı olarak domates salçası sağlıksız bir besinmiş gibi akıllarda yer etmiştir. Hatta domates salçalarının şekerli veya tuzlu olduğundan bahsedilir. Sağlıklı domates salçası sadece mevsiminde toplanan domatesin çekirdeği ve kabukları ayrıştırılarak içerisindeki ne gidene kadar kaynatılarak elde edilen kısmıdır. Doğal domates salçasında şeker bulunmaz ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasında göre salçanın da lezzeti değişir. Bir yemek kaşığı domates salçası yaklaşık 13 kalorilikçok düşük enerjiye sahiptir. Yağ içermez ve çok iyi A vitamini kaynağıdır. Bu nedenle sağlıklı göz fonksiyonu için aynen havuç kadar değerlidir.
Kalp ve damarların gençlik aşısı
Taze domateslerden yapılan salça domates kadar olmasa da kendi suyunda kaynatıldığı için iyi C vitamini kaynağıdır da diyebiliriz. Domates salçasının en önemli beslenme özelliği bol miktarda antioksidan sağlıyor olmasıdır. Yaklaşık 3.5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır. En fazla likopen antioksidanını barındıran domates salçası kalp sağlığından diyabete kadar vücutta hücre düzeyinde olabilecek bozukluklara neden olan hasarları önleyecek besleyici güce sahiptir.
Prostat kanserini önlediği kanıtlandı
Domates salçası ile ilgili İngiliz Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan çalışmalar cilt sağlığında ne kadar etkili olduğunu gösteren bilimsel sonuçlarla doludur. Günde 55 gr. kadar domates salçası 12 hafta boyunca tüketen kişilerin güneş ışınlarının deri üzerinde verdiği hasarı engellediği gösterilmiştir. Farklı bir araştırmada ise günde 40 gram domates salçasına 10 gram zeytinyağı ile karıştırarak tüketenlerin güneş yanığı sonrası oluşan ciltteki harabiyetin yüzde 40 kadar iyileştiği gösterilmiştir. Son yıllarda domates ürünlerinin taze veya salça olsa dahi düzenli tüketiminin prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olabileceği ile ilgili bilimsel yayınlarda bildirilmektedir.
Küflendirmemeye dikkat edin
Bu sağlık deposu besini, yemeği pişirirken kavurmadan sebze, kurubaklagil ve bulgur ile hazırlanan yemeklerinize 1 yemek kaşığı kadar koyabilirsiniz. Domates salçalarınızı saklarken kavanozun üst kısmına zeytinyağı dökerek bekletirseniz salçanızı uzun süre saklama şansınız olur. Yoksa salçalarınız küflenir ve kanser etkisi yapan mikroorganizmaları salçanın sadece küflü kısmını temizleseniz dahi küf hızla yayılacağı için hastalık etkenli besin tüketmiş olursunuz.