Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkez Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Kemal Bayhan, fosil kökenli yakıtlar ile atmosfere binlerce ton karbondioksit salımının gerçekleştiğini, bunun gelecek nesil için bir tehdit olduğunu söyledi.
Bayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karbondioksidin orantısız artmasına bağlı olarak sera etkisi denilen iklim değişikliğinin meydana geldiğine dikkati çekerek, atmosferdeki karbondioksit ve diğer gazların etkisiyle güneş ışınlarının bir kısmının geriye yansımayıp dünyanın ısınmasına, buna bağlı olarak da iklim değişikliğine neden olduğunu aktardı.
Tüm ulusların küresel ısınmanın önüne geçmek ve bu felaketle karşılaşmamak amacıyla karbondioksit miktarını azaltma çabası içerisine girdiğini belirten Bayhan, karbondioksidi azaltmanın çeşitli yolları olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:
“Bunlardan en önemlisi fosil kökenli yakıtların kullanılmamasıdır. Enerjinin büyük bir kısmı fosil kökenli kömür, petrol türevleri ve doğalgaz gibi yakıt türlerinden elde ediliyor. Bunların yanması sonucu atmosfere binlerce ton karbondioksit salımı gerçekleşiyor. Gelişmiş ülkeler özellikle karbondioksidi azaltmak için fosil kökenli yakıtlar yerine su, rüzgar, dalga, güneş, ve hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını öneriyor. Bunların karbondioksit salımı söz konusu değil. Ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyor, parasal destekler sağlıyor. Yeter ki insanlar fosil kökenli yakıtlardan vazgeçsinler daha yaşanabilir dünyaya sahip olsunlar.”