Kalp-damar hastalıklarından şekere kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen balık, hafızayı da güçlendiriyor.
Genç yaştan itibaren düzenli balık yiyenler Alzheimer’a yakalanmaktan korunuyor…
Yaşlılık hastalıklarından korunmak için çocukluktan itibaren doğru gıdalarla beslenmek gerekiyor.
Sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek isteyenlere uzmanlar ‘Neyi ne kadar yediğinize dikkat edin’ uyarısında bulunuyor.
Uzman diyetisyen Aslıhan Küçük de, yaşlanmayan beyin için balık tüketilmesi önerisinde bulunuyor.
“Balık hem beden hem ruh sağlığımız için kendimize yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden” diyen Aslıhan Küçük, balığın sağlığa yararlarını şöyle sıralıyor.
BEYNİNİZ YAŞLANMAZ
Düzenli balık tüketenlerin, beyin yaşlanması daha yavaş oluyor.
Yetersiz balık tüketenlerin ilerleyen yaşlarda Alzheimer ve demans gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor.
DİYABETİ GECİKTİRİYOR
Son çalışmalar balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin, insülinin etkinliğini arttırarak Tip-2 diyabet hastalığını geciktirdiğini ortaya koydu.
Özellikle balığın kas etleri arasında bulunan Omega-3 yağlarının insülin aktivitesini dengelediği anlaşıldı.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINA FREN
Yeterli balık tüketimiyle alınan Omega-3 yağ asitleri, kötü kolesterol LDL’yi düşürüp, iyi huylu kolesterol HDL’yi arttırıyor.
Aynı zamanda trigliserid seviyesini de düşürerek, kalpdamar sağlığını koruyucu etki gösteriyor.
Omega-3, kan damarlarında pıhtı oluşumunu da engelleyerek, damar tıkanıklığını ya da damarlarda yağ birikimini önlüyor.
Böylece kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.
DOĞAL ANTİDEPRESAN
Yeterli miktarda Omega-3 alımı, stres ve depresyonu daha iyi bir şekilde kontrol etmemize yardımcı oluyor.
Bu nedenle tüketilen balıklar doğal antidepresan olarak düşünülmektedir.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve savaşabilmek için Omega-3 yağ asitlerinden destek alıyor.
Meme, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünde, Omega-3 yağ asitlerinin olumlu etkisi olduğu biliniyor.
ZEKA GELİŞİMİ İÇİN
Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynayan Omega-3, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asididir.
Anne sütüyle beslenen çocukların problem çözme yeteneklerinin, okuma, telaffuz ve yazma becerisinin daha iyi olduğu görülmüştür.
Bu nedenle gebelik ve emzirme sürecindeki annenin de yeterli balık tüketmesi önemlidir.
KIZARTMASI GÜZEL AMA.
Besin değerini koruması için balık pişirme yönteminin çok önemli olduğunu söyleyen Aslıhan Küçük, özellikle kızartmadan kaçınılmasını istedi.
“Izgara veya kömürde pişirme de çok sağlıklı değildir” diyen Küçük, “Bu sebeple balığı kızartmak yerine kağıtta buğulama ya da fırında pişirin” şeklinde konuştu
Aslıhan Küçük, “Balığın zayıflamada da etkisinin olmasını istiyorsanız sebzeler ile beraber fırında düşük ısıda uzun süre pişirmelisiniz” çağrısı yaptı.