Mutfağınızın lezzet ve sağlık kaynağı olan soğan için gözyaşı dökmeye değer çünkü sağlığa faydaları saymakla bitmez. Diyet için iyi bir lif kaynağıdır. Içerdiği vitaminler yanında mineral zenginliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve yüksek oranda C vitamini içerir.
Soğan keskinliği nedeniyle soyarken, doğrarken gözlerinizden yaş getirebilir özelliktedir ama kesinlikle bilmeniz gereken soğanın yemeklere enfes bir lezzet katacağıdır. Sağlığa olan faydalarına gelince; saymakla bitmez diyelim ve sıralamaya başlayalım…
Soğan ve sarımsak, eski çağlardan beri ilaç ve yemeklere tat vermek için
kullanılmıştır. Soğan bugün de yemeklerimizde tat verici olarak kullandığımız maddelerin başında gelir.
Akdeniz beslenme tarzında çokça tüketilmektedir. Yüksek polifenol
içeriğine sahip olan soğan bitkisi zambakgillerden, allium ailesidendir, aynı ailenin üyelerinden olan sarımsak, pırasa gibi kükürt içeren bileşikler açısından zengindir.
Diyet İçin İyi Bir Lif Kaynağı
Soğan, diyet için iyi bir lif kaynağıdır. İçerdiği vitaminler yanında mineral zenginliği ile bağısıklık sistemini güçlendirir ve yüksek oranda C vitamini içerir. Kanın pıhtılaşma riskini azaltarak damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalığının önlenmesinde yarar sağlar. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
A,B,C, vitaminleri ile, fosfor, potasyum, sodyum, kükürt, magnezyum ve iyot açısından da zengindir. Antibiyotik etkisi ile soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Mikrop öldürücü etkisi vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Soğan içeriğindeki quercetin adı verilen antioksidanlarla kansere karşı koruyucudur ve kolesterolün
okside olup damar çeperine yapışmasını engeller. Ayrıca, diğer önemli bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için de soğanda bulunan cysteine ihtiyaç vardır.
Açlık Kan Şekeri Düzeyini Azaltır
Krom içeriği ile insülin seviyelerini dengeler. Açlık kan sekeri düzeyini
azaltmada etkisi olur. Bu özelliği ile diyabeti olan hastalara önerilir.
Yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur. Egzama, dolama gibi
cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.
Kemik Erimesine Karşı Etkili
Soğan, kemik erimesine karşı etkilidir. idrar söktürücü, hafızayı güçlendirici,
cinsel gücü artırıcı, böbrek taşı döktürücü, depresyon giderici, sindirim sistemini destekleyici, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı, sinir sistemini rahatlatıcı, uykusuzluğu giderici özelliklerini de ekleyebiliriz.
Faydalı Özelliklerini Azaltmadan Tüketin
Kızartarak, kavurarak faydalı özelliklerini azaltmadan tüketmek gerekir. En faydalı olanı ise taze yeşil soğanın yenilmesidir. Salatalarınızda ve yemeklerin yanında tüketebilirsiniz. Beyaz kısmı bol miktarda A vitamini, yesil kısımları ise bol miktarda C vitamini içerir. Soğan sadece kullanılacağı zaman soyulmalıdır. Çünkü havayla temas etmesi içerdiği yararlı maddelerin kaybına yol açar. Soğan oda sıcaklığında, iyi havalandırılan karanlık ve loş bir ortamda saklanmalıdır. Patateslerden salınan nem soğanların yumuşamasına neden olacağı için birlikte saklanmaları sakıncalıdır.