Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) üyesi ve 2. Erişkin Bağışıklama Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, tüm erişkinlerin, belirli bir aşılama programı gereksinimi olmaksızın her yıl ya da 55 yaş üzerinde mutlaka bir kez grip ve zatürre aşılarını yaptırması gerektiğini bildirdi.
Şenol, yaptığı yazılı açıklamada, antibiyotik direnci nedeniyle özellikle yoğun bakımdaki hastaların önlenebilir hastalıklardan kaybedildiğini, aşılamayla grip, zatürre gibi hastalıkların ölümcül olmaktan çıktığını belirtti.
Zatürrenin yılda 1 milyon 600 bin, gribin ise 20-40 bin kişinin ölümüne neden olduğuna işaret eden Şenol, Kanada’da yapılmış bir çalışmayla özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde, gribin yüzde 10’dan fazla ölümcül olabileceğinin tespit edildiğini aktardı.
Şenol, bu rakamların aşıların toplumsal sağlık bakımından önemini net bir şekilde ortaya koyduğunu vurgulayarak, dernekleri tarafından düzenlenen “2. Erişkin Bağışıklama Sempozyumu” ile hekimlerin aşılamayla ilgili farkındalığını artırmayı amaçladıklarına dikkati çekti.
“ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI YA YAPILMIYOR YA DA EKSİK”
Çocukluk çağında yapılmış olması gereken aşıların ya yapılmadığını ya da tamamlanmadığını anlatan Şenol, eksik aşıların tamamlanmasının önemine değindi.
Prof. Dr. Esin Şenol, her erişkinin aşıların uygulanması gereksinimi açısından, yaş ve bağışıklık durumu, özel bir riski olup olmadığı gözetilerek irdelenmesi gerektiğine vurgu yaparak, şu değerlendirmede bulundu:
“Tüm erişkinlerin, belirli bir aşılama programı gereksinimi olmaksızın her yıl ya da 55 yaş üzerinde mutlak bir kez yaptırması gereken aşılar, grip (influenza) ve zatürre (pnömokok) aşılarıdır. Diğer aşılar, belirli gereksinim ve şemalar halinde uygulanmaktadır. Erişkinler aşıyla grip, zatürre, hepatit A ve B, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetatnoz, menegokokal hastalık, HPV (Human papilloma virüs), zona gibi hastalıklardan korunabilir. Bazı aşılarda hastalığın önlenmesi yüzde 90’a yakın, bazılarında ise yüzde 90’dan fazla olmaktadır. Aşıların koruyuculuğu, kişinin yaşı, bağışıklık sistemiyle ilişkili durumuna da bağlı olarak değişmektedir. Ancak aşı hastalığın gelişimini önlemese bile, hastalığın hafif seyretmesini ve ölümcül sonuçlanmamasını sağlamaktadır.”
“ERİŞKİN AŞILAMA MERKEZLERİ ARTTIRILMALI”
Esin Şenol, erişkin aşılama merkezlerinin sayısının az olduğunu ve artması gerektiğine işaret ederek, bu konusunda hem tıp çevrelerinin hem de toplumun farkındalığın düşük olduğunu kaydetti.
Şenol, aşıların ulaşılabilirliğinin de bir başka sorun olduğunu savunarak, bazı aşıların piyasada hiç bulunmadığını bazılarının da geri ödeme sorunu olduğunu belirtti.