Gut Hastalığı
Gut Hastalığı Nedir?
Gut hastalığı romatizmal bir hastalıktır. Vücuttan uzaklaştırılması gerekli olan maddeler ürik aside dönüştürülerek atılır. Bu ürik asit pürin adı verilen maddelerin yıkım ürünüdür. Özellikle de protein yapısındaki maddelerin atım biçimi olan ürik asidin atılmasında bir sorun var ise veya çok fazla üretiliyor ise bu madde vücutta birikir. Kanda bulunan miktar artış gösterir. Ürk asidin eklemlerde birikmesi ile burada iltihap oluşur. Bu probleme gut hastalığı denilir.
Gut Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Gut hastalığının nedeni ürik asit miktarının dokularda ve kanda artmasıdır. Vücutta ürik asit üretimi aşırı olarak artmıştır veya ürik asidin böbreklerden atılmasında bir bozukluk vardır.
İdrar söktürücü ilaç kullananlarda, kronik böbrek iltihabı olanlarda kandaki ürik asit miktarı artar. Birtakım hastalıklar gutun ortaya çıkmasına sebep olur. Bunlar, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık gibi.
Birçok hastalıkta olduğu gibi kalıtsal faktörler gut hastalığında da önemli bir etkendir. Doğuştan gelen bazı rahatsızlıklar gut için de risk etkenidir. Erkeklerde daha fazla görülür. İlerleyen yaş nedeni ile gut hastalığının görülme riski artar.
Gut Hastalığının Tedavisi
Bu hastalığın evresine göre tedavisi farklılık göstermektedir. Mesela bazı dönemlerde yalnızca kanda ürik asit yüksektir. Bu durumda kandaki ürik asit miktarı azaltıcı ilaçlar hastaya önerilir. Yapılan tedavi ile ürik asit yapımı azaltılır veya atılımı arttırılır. Bu ilaç tedavisi hasta için en uygun yöntemdir.
Şiddeti gut hastası olanlar için ise uzun süreli tedavi gerekir. İlaç tedavisi bu hastalar için uygundur.
Gut hastalarının bol bol su tüketmesi gerekmektedir. Bu sayede tuz kristallerinin çözünmesi de arttırılır. Bu sayede böbrek taşı oluşması da engellenir. Kesinlikle diyet yapılmalıdır. Hayvansal yağlardan ve deniz ürünlerinden kaçınılmalıdır.
Tüm bunların dışında gut hastalarının aspirin tarzı ilaçları kullanmaması gerekmektedir. Rastgele kullanılan bu tarz ilaçlar gut hastalarına çok zararlıdır.
Hasta için uygun tedavi seçildikten sonra artık hastanın düzenli olarak kontrole giderek yapılan çeşitli testler ile hastalığın seyri ile ilgili bilgilenmesi gerekmektedir.
Hastanın kırmızı etten uzak durması, kolesterolü ve tansiyonu normal sınırların içerisinde tutmak, diyet yapmak, ideal kiloda olmak gut hastalığından korunmak için yapılması gerekmektedir.