Halsizlik, ruhsal, fiziksel ve zihinsel yorgunlukla karakterize görülen düşük enerji halidir. Birçok hastalığın seyrinde halsizlik görülebilir. Halsizlik; tek başına bir hastalık kaynağı olabileceği gibi, birçok hastalık neticesinde de ortaya çıkar. Eğer, herhangi bir hastalıkla birlikte görülmüyorsa ve kişinin yaşam kalitesini düşürmüyorsa bir süre sonra halsizlik kaybolabilir. Özellikle dinlenmekle geçmeyen halsizlik durumlarında mutlaka hekime başvurulması gereklidir.
Nedenleri: Halsizlik belli bir hastalığa özgü bir semptom olmadığından, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Özellikle kansızlık, tiroid bezlerinin az çalışması, çeşitli bağ dokusu hastalıkları, şeker metabolizma bozuklukları ve hipoglisemi seyrinde de olabilir, ya da psikolojik nedenlerle de kişinin kendini iyi hissetmemesi, depresyon gibi durumlarda da halsizlik ilk bulgu olarak görülmektedir. Ayrıca, uyku bozuklukları halsizliğe neden olabilmektedir. Uzun süreli stres, depresyon, grip gibi hastalıklar ve yetersiz beslenme de halsizlik oluşmasında etkilidir. Bazı alerji ilaçları, antidepresanlar, hipertansiyon ilaçları da halsizliğe neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra, bazı eklem hastalıkları ve bağ dokusu rahatsızlıklarında halsizlik gözlemlenir. Lupus hastalığı, romatoid artrit, fibromiyalji ve bağışıklık sistemi hastalıkları da halsizliğe neden olabilen diğer hastalıklardır.
Halsizliğe karşı yapılması gerekenler:
Halsizliğe iyi gelen gıdaların başında protein gelir. Protein, kaslar için gereken enerjinin ana kaynağıdır. Sığır eti, yumurta, tavuk eti, yoğurt, demirden zengin et, balık , yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerle halsizlik giderilebilir. Ayrıca bol su içmekte halsizlikte faydalı bir yöntemdir. Hazır gıdalardan, yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Vücudun ihtiyacı kadar uyumaya özen gösterilmelidir. Yoga ve meditasyon yöntemleriyle, zihnin ve bedenin rahatlatılması sağlanmalıdır. Alkol ve sigaradan uzak durulmalı, düzenli egzersiz yapılmalı ve çalışma saatlerinin kontrol altına alınması gereklidir.
Tedavi: Halsizlik şikayetiyle hekime başvuran kişinin, iyi bir Dahiliye kontrolünden geçmesi gereklidir. Dahiliye hekiminin muayenesinin ardından, hekimin isteği doğrultusunda birtakım tetkiklerin incelenmesi söz konusu olabilir. Öncelikle halsizlik yapabilecek kansızlık hastalığının olup olmadığı incelenmelidir. Kişinin demir depoları, kan sayımı yapılmalıdır. Bununla birlikte kişinin tiroid bezlerine bakılmalıdır. Hipoglisemi yani şeker metabolizmasının anlaşılabilmesi için, hekim gerekli gördüğü taktirde şeker yüklemesi testi yapılmalıdır. Hastanın sedimantasyon düzeyine, hemogram, demir, B12 testlerine, tiroid testlerine bakılarak gerekli tedaviler uygulanır.