Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, yeni yılın yaklaştığını ve bazı annelerin sadece yeni yılda bir kadehin önemli olmadığını düşünerek alkol alabileceklerini belirterek, bu düşüncenin yanlış olduğunu söyledi. Çoksüer, “Sadece bir kadeh alkol bile bebeğe ciddi zararlar verebilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Yeşilay Derneği de, alkol kullanımında güvenli bir alt sınırın olmadığını söylüyor” dedi.
Annenin içtiği alkolün plesanta yoluyla bebeğe geçtiğini ifade eden Çoksüer, bebeğin henüz gelişimini tamamlamamış olmasından dolayı vücudundaki alkolün parçalanıp atılması bir yetişkinin vücuduna oranla daha zor olduğunu söyledi. Çoksüer, “Anne az içmiş olsa bile bebeğin kanındaki alkol fazla kalarak bebekte bir çok soruna yol açabilir. Gebelikte alkol tüketmek ciddi doğum komplikasyonlarının yanı sıra bebekle ilgili alkol sendromuna da yol açar. Baş, yüz, kollar, bacaklar ve merkezi sinir sisteminde ‘beyin omurilik’ birçok yapı bozukluğu vardır ve yeni doğan döneminde ölüm oranı yüksektir. Bebekte, daha sonra da öğrenimsel, davranışsal ve toplumsal uyumla ilgili sorunlar oluşur. Düşük riskinin artması, düşük doğum ağırlığı, ölü doğum, büyüme bozukluğu ve baş, yüz, kol, bacak, kalp, merkezi sinir sistemindeki gelişimsel sorunların riskini arttırmaktadır. Genelde organlarla ilgili deformasyonlar mesela kalp anomalileri özellikle annenin birinci üç aylık dönemde alkol almasıyla ilgilidir. Büyüme ile ilgili bozukluklar ise son üç aylık dönemdeki alkolün etkileridir” diye konuştu.
“ÇOCUKLARDA UYUM SORUNLARI YAŞANIR”
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmanın hamile bir kadının haftada bir ya da iki kez az alkol almasının ardından çocuklarda hiperaktivite, uyum sorunları, sosyal ilişkilerde problemler yaşanması gibi sorunlara neden olduğunu anlatan Doç. Dr. Çoksüer, şunları kaydetti:
“Araştırma sonuçları alkole mazur kalmış olan çocukların zeka testlerinde daha başarısız olduğunu, dikkat eksikliği yaşadıklarını, matematikte daha başarısız olduklarını, hatırlama problemleri yaşadıklarını, alkol ve madde bağımlısı olmaya daha meyilli olduklarını göstermiştir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda tek doz olarak verilen alkolün bile hamilelerde düşük, gelişme geriliği ve baş ve yüz anomalileri gibi fetal alkol sendromunu andıran etkiler yaptığı gözlenmektedir. Bu çalışmalara bakıldığında gebeliğinizi planladığınız andan itibaren ve tüm gebelik boyunca yeni yılda tek doz bile olsa alkol kullanımından kaçınmanız gerekir.”